Το ευρωπαϊκό monopoly (IV) – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το ευρωπαϊκό monopoly (IV)

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι Γερμανοί, χάνοντας το μεγάλο λάφυρο στην Πορτογαλία από την Κίνα, έβαλαν μυαλό, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να τους πουλήσει σε εξευτελιστική τιμή τα 14 αεροδρόμια της – ελέγχοντας πλέον τον τουρισμό και τον ελληνικό εναέριο χώρο

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Εμείς αποφεύγουμε συστηματικά να αναφερθούμε στα «ελαττωματικά» μεγέθη του προϋπολογισμού της Ελλάδας – επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε όπλα στους εισβολείς, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν εύλογα εναντίον της πατρίδας μας.

Δυστυχώς όμως, σύσσωμα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς επίσης ορισμένοι «οικονομολόγοι», «διανοούμενοι» και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, πυροβολούν μαζικά την κυβέρνηση – αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι δεν είναι αυτή που διοικεί τη χώρα, ενώ παράλληλα δεν κατανοούν πως με τον τρόπο αυτό, παίζουν ανόητα το παιχνίδι των τοκογλύφων.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση, είτε η σημερινή είτε η οποιαδήποτε επόμενη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «σάκο του μποξ», πίσω από τον οποίο κρύβονται, χαμογελώντας με την ανοησία μας, οι ξένοι διοικητές της χώρας – ενώ διασκεδάζουν βλέποντας πως το γνωρίζουμε πολύ καλά, προσποιούμενοι όμως ότι δεν βλέπουμε, για να μην αναγκασθούμε να πολεμήσουμε τον πραγματικό εχθρό.  

Οι μαζικοί τώρα «κατά βούληση πυροβολισμοί» των ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης και του προϋπολογισμού, έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το ΔΝΤ, όσο και τη Γερμανία, στην επιβολή νέων μέτρων – με τα οποία η «υπό ξένη κατοχή» Ελλάδα θα λεηλατηθεί, καθώς επίσης θα υποδουλωθεί στο διηνεκές.

Τα μέτρα δηλαδή δεν λαμβάνονται με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας αλλά, αντίθετα, με σκοπό την επιδείνωση της – έτσι ώστε να υποχρεωθούν τόσο το δημόσιο, όσο και οι ιδιώτες, να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ειδικά οι Πολίτες, αφού διαφορετικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με τους υψηλότερους φόρους, καθώς επίσης με τα μικρότερα εισοδήματα, στα οποία έχουν καταδικαστεί. Μόνο έτσι εξηγείται άλλωστε η επιβολή μέτρων που έχει αποδειχθεί πως επιδεινώνουν την οικονομία της Ελλάδας – αυξάνοντας την ανεργία, μειώνοντας το ΑΕΠ, εκμηδενίζοντας την αξία των ακινήτων, δημιουργώντας προβλήματα στις τράπεζες κοκ. 

Περαιτέρω φαίνεται πως η Ελλάδα, από την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά το «ευρωπαϊκό monopoly» που έχουμε περιγράψει στις τρεις προηγούμενες συνέχειες (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), θα αποτελέσει τη νέα αφετηρία του – η οποία θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική επίτευξη των στόχων του ΔΝΤ, έτσι όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιήθηκε.

Ο ρόλος δε της πρωσικής κυβέρνησης, η οποία συνεργάζεται με τις Η.Π.Α. τόσο στο θέμα της Ρωσίας, όσο και στις επιθέσεις εναντίον των χωρών της Ευρωζώνης, παραμένει ακόμη σκοτεινός – αν και φαίνεται πως θα οδηγήσει την ήπειρο μας, για μία ακόμη φορά, σε σκοτεινά μονοπάτια”.

.

Άρθρο

Στην Ευρωζώνη υπάρχουν τρεις χώρες οι οποίες οδηγήθηκαν στο ΔΝΤ, έχοντας υποχρεωθεί να πάρουν το πικρό φάρμακο που ανέκαθεν συστήνει – με αποτέλεσμα ο δύστυχος ασθενής να μετατρέπεται σε ένα ζωντανό φάντασμα του εαυτού του. Επίσης δύο υποψήφιες, στην τελική φάση: η Ισπανία και η Ιταλία, η οποία μόλις υποτιμήθηκε ξανά.

Από τις τρεις πρώτες χώρες η Ιρλανδία, το κράτος με το μεγαλύτερο συνολικό χρέος παγκοσμίως (πάνω από 1.000% του ΑΕΠ της), εκβιάσθηκε να αναλάβει τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών της απέναντι στις ευρωπαϊκές, με αντάλλαγμα την παραμονή της στην Ευρωζώνη – υποκύπτοντας σιωπηλά στον εκβιασμό, αφού, εάν δεν το έκανε, θα έπαυε να επιβιώνει ως προτεκτοράτο και φορολογικός παράδεισος των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η υποταγή της αυτή ανταμείφθηκε επανειλημμένα, αφενός μεν με την έξοδο της από τα μνημόνια, αφετέρου με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τις εταιρείες αξιολόγησης – τεκμηριώνοντας πως “με τους εισβολείς δεν διαπραγματεύεσαι: είτε τους αποδέχεσαι όπως είναι, με όλα όσα απαιτούν, είτε τους διώχνεις μία ώρα αρχύτερα, με κάθε θυσία” (Simone de Beauvoir).

Η δεύτερη, η Ελλάδα, παρά το ότι είχε ένα από τα μικρότερα συνολικά χρέη της Ευρώπης, συνεχίζει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα κατάρρευσης της οικονομίας της, επιβεβλημένο από την Τρόικα – με την παράταση των μνημονίων και με νέα μέτρα, τα οποία θα ολοκληρώσουν την καταστροφή. Εάν υιοθετήσει δε το σύνολο αυτών που απαιτεί το ΔΝΤ, το οποίο δείχνει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο, θα οδηγηθεί στην απόλυτη εξαθλίωση, με τη λεηλασία των πάντων – με τους Πολίτες της να μην έχουν αντιληφθεί δυστυχώς ότι, το μαρτύριο τους μόλις ξεκίνησε: πως δεν έχουν δει ακόμη τίποτα.

Η τρίτη και τελευταία, η Πορτογαλία, έχοντας εφαρμόσει τα μέτρα βασιλικότερα του βασιλιά, με τις ιδιωτικοποιήσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις της Τρόικας, κατάφερε επίσης να βγει από τα μνημόνια – ξεκινώντας με την τιμωρία των υπευθύνων, των διεφθαρμένων δηλαδή πολιτικών της, με πρώτο τον πρωθυπουργό που την οδήγησε στην καταστροφή (βρέθηκε με λογαριασμό 20 εκ. € στην Ελβετία, με κρυφά εισοδήματα κοκ.).

Εν τούτοις, η οικονομική κατάσταση των κατοίκων της είναι άθλια, αφού ακόμη και το ΑΕΠ της, σε όρους αγοραστικής αξίας, είναι χαμηλότερο από το μέσον όρο των νέων χωρών που εισήλθαν στην ένωση – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί (οι νέες χώρες με τη γαλάζια καμπύλη, είναι ο μέσος όρος της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας).

 .

Eυρώπη, ΑΕΠ – η εξέλιξη του ΑΕΠ χωρών της ένωσης, σε όρους αγοραστικής αξίας.

 .

Περαιτέρω, το βασικότερο «πλεονέκτημα» της χώρας, λόγω του οποίου τελικά διασώθηκε, είναι το ύψος του χρέους της προς την Ισπανία – του κυριότερου πιστωτή της. Εάν τυχόν η Πορτογαλία χρεοκοπούσε, η Ισπανία, η οποία είναι βυθισμένη σε μία κρίση κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας, ενώ απλά αποσιωπείται, θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα – με τη Γερμανία και την Ευρωζώνη να απειλούνται άμεσα.

Στο «ευρωπαϊκό monopoly» βέβαια, ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις, η Πορτογαλία συνεχίζει να πρωτοστατεί – με κεντρικό παίχτη την Κίνα, η οποία αγοράζει μαζικά ακίνητα, καθώς επίσης ολόκληρο τον ενεργειακό της τομέα. Ειδικότερα τα εξής:

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading