Ο διαμελισμός της Ρωσίας – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο διαμελισμός της Ρωσίας

Ο-διαμελισμός-της-Ρωσίας

Φαίνεται πως επιδιώκεται εκ μέρους των Η.Π.Α., με τη βοήθεια της ΕΕ, η απόλυτη απομόνωση, καθώς επίσης η κατάτμηση της χώρας – γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά σε έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο, με κριτήριο την ιστορία  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, στο πρόσφατο διάγγελμα του, κατηγόρησε τη Δύση, ισχυριζόμενος πως καλυμμένη πίσω από το μανδύα της ουκρανικής κρίσης, σχεδιάζει να καταστρέψει την οικονομία της χώρας του – με τα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, όπως με τη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου (η Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν περιόρισε τις ποσότητες εξόρυξης αλλά, επί πλέον, μείωσε τις τιμές πώλησης της στην Ασία κατά 1,50 – 1,90 $ και στις Η.Π.Α. κατά 0,10 – 0,90 $ το βαρέλι), με την υποτίμηση του ρουβλίου μέσω του δολαρίου, με την εκροή κεφαλαίων κοκ.

Στη συνέχεια, πάντοτε κατά τον ίδιο, θα ακολουθήσει ο συμβατικός πόλεμος, με στόχο το διαμελισμό της Ρωσίας, κατά το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας – επειδή δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις των Η.Π.Α. Για να καταφέρει δε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιθέσεις, υποσχέθηκε φορολογική αμνηστία στους Ρώσους που θα έφερναν τα χρήματα τους ξανά στη χώρα – ενώ ανήγγειλε τη στήριξη των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια.

Περαιτέρω, κατηγόρησε τη Δύση ως υπεύθυνη για το πραξικόπημα της Ουκρανίας – ενώ δεν αρνήθηκε πως οι μέχρι σήμερα οικονομικές ζημίες της χώρας του, μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, καθώς επίσης την πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουν ήδη φτάσει στα 140 δις $.

Με δεδομένο δε το ότι, οι εκροές συναλλάγματος θα ξεπεράσουν τα 100 δις $ το 2014, η σταθεροποίηση του ρουβλίου φαίνεται αρκετά δύσκολη – ενώ υπενθυμίζουμε πως η άνοδος του στην εξουσία (2000) συνοδεύθηκε τότε από τη σταθεροποίηση του νομίσματος, το οποίο μετά τη χρεοκοπία της Ρωσίας (1998), είχε εξανεμίσει τις αποταμιεύσεις των Πολιτών της. Εάν συνδέσει βέβαια το ρούβλι με το χρυσό (δεν έχουν σημασία τόσο οι ποσότητες, όσο η «τιμή ανταλλαγής» που θα καθοριστεί), θα τα καταφέρει σίγουρα.

Το σταμάτημα τώρα του αγωγού South Stream (γράφημα), κόστους 45 δις $, θα ζημιώσει σημαντικά τη Βουλγαρία, επειδή έχει ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά στην κατασκευή του – ενώ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει η Κομισιόν.

Εκτός αυτού, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, με αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν – γεγονός που υπαγόρευσε στον πρόεδρο της Κομισιόν τη δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα συνεχισθεί το έργο, με τη βοήθεια της Ευρώπης.

 .

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ρωσίας-Βουλγαρίας

Φυσικό αέριο – η σημασία του αγωγού South Stream.

 .

Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α. φαίνεται πως προετοιμάζονται για κανονικό πόλεμο – αφού το σενάριο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, το οποίο προετοιμάζεται για πάνω από δέκα χρόνια στο Πεντάγωνο, έχει εμπλουτιστεί με τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, σε «λειτουργικό επίπεδο».

Τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν φέρει νόμους, οι οποίοι επιτρέπουν από νομικής πλευράς τη διεξαγωγή πολέμου εναντίον της Ρωσίας – γεγονός που σημαίνει πως η σύγκρουση των δύο μεγάλων δυνάμεων δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως ένας ψυχρός πόλεμος.

Ειδικότερα, ολόκληρη η αρχιτεκτονική ασφαλείας του ψυχρού πολέμου από το παρελθόν έχει καταστραφεί. Η Ανατολική-Δυτική διπλωματία έχει πρακτικά καταρρεύσει, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία μία μαζική πολεμική προπαγάνδα – με τον ΟΗΕ να αδιαφορεί ουσιαστικά για όλα όσα συμβαίνουν.

Το ότι έχει ψηφιστεί δε ένας «πολεμικός νόμος» (H. Res. 758), στις 4 Δεκεμβρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (υπολείπεται η συμφωνία της Γερουσίας), ο οποίος πρακτικά επιτρέπει στον πρόεδρο των Η.Π.Α. και ανώτατο επικεφαλή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, στην περίπτωση μίας πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, τεκμηριώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ασφάλεια κινδυνεύει – ενώ η συγκεκριμένη ιστορική απόφαση των Η.Π.Α. θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Η Ρωσία δε έχει αντιδράσει ήδη απέναντι στις απειλές της υπερδύναμης και του ΝΑΤΟ, αφού μία ημέρα πριν (3 Δεκεμβρίου) το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανήγγειλε τη δημιουργία μίας καινούργιας στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης η οποία, σε περίπτωση πολέμου, θα μπορούσε να αναλάβει το κυβερνητικό έργο – λέγοντας τα εξής:

Η Ρωσία ιδρύει μία καινούργια εθνική αμυντική οργάνωση, η οποία σε εποχές ειρήνης θα επιβλέπει τυχόν απειλές της ασφάλειας της χώρας. Στην περίπτωση ενός πολέμου όμως, θα αναλαμβάνει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας” (πηγή: RT, 03.12.14).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading