Η εμπειρία της Αιγύπτου – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η εμπειρία της Αιγύπτου

.

Η εμπειρία της Αιγύπτου

Η παραμονή μας στο ευρώ, υπό τις σημερινές προϋποθέσεις, δεν είναι καθόλου δεδομένη μετά το 2018 – οπότε είτε εξασφαλίζουμε τις συνθήκες σταματώντας τη διεθνή επαιτεία, είτε αναζητούμε ρεαλιστικές λύσεις σε σχέση με την επιστροφή μας στη δραχμή.  

.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ανάλυση        

Γενικά δεν μας αρέσουν καθόλου οι αυθαίρετες τοποθετήσεις, προτιμώντας τις ρεαλιστικές συγκρίσεις με άλλες χώρες. Ακριβώς για το λόγο αυτό θεωρήσαμε λανθασμένη την άποψη περί επαχθούς χρέους, αφενός μεν ερευνώντας το παράδειγμα του Ισημερινού (άρθρο), αφετέρου αναρωτώμενοι γιατί το δικό μας δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται ως απεχθές και όχι το αντίστοιχο της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας των Η.Π.Α. κοκ. – χωρών δηλαδή που δεν δημιουργήθηκε το χρέος από δικτατορικά καθεστώτα, οπότε ερήμην και εις βάρος των Πολιτών τους που προφανώς δεν τα εξέλεξαν ελεύθερα (ανάλυση).

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως θεωρούμε το δημόσιο χρέος μας βιώσιμο, πόσο μάλλον μετά την εκτόξευση του ιδιωτικού, ακόμη και αν εξασφαλιζόταν από τους δανειστές η δυνατότητα εξυπηρέτησης του – επειδή έτσι η χώρα θα παραμείνει αποικία τους στο διηνεκές, ενώ θα διενεργηθούν τότε μόνο επενδύσεις και άρα θα ακολουθήσει η ανάπτυξη, όταν θα έχει λεηλατηθεί εντελώς, οπότε δεν θα ωφεληθούν καθόλου οι Έλληνες (ανάλυση). Είναι όμως εντελώς διαφορετική η έννοια της βιωσιμότητας, από αυτήν του επαχθούς χρέους – εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και αξιόπιστοι ως κράτος, αποφεύγοντας τη δημαγωγία.

Ανάλογα τοποθετηθήκαμε και στο θέμα της μεγάλης υποτίμησης ενός εθνικού νομίσματος που ενδεχομένως θα υιοθετούσαμε στη θέση του ευρώ – με παράδειγμα αφενός μεν το ρωσικό ρούβλι, το νόμισμα μίας χώρας δηλαδή πάμπλουτης, με ελάχιστο δημόσιο χρέος, αφετέρου τη βρετανική στερλίνα (ανάλυση). Η τελευταία υποτιμήθηκε ραγδαία, απλά και μόνο από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος – ενώ, εάν πράγματι η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε η πτώση της στερλίνας δεν θα σταματήσει ίσως στα σημερινά επίπεδα.

Λογικά λοιπόν υποθέσαμε πως η πορεία μίας νέας δραχμής δεν θα ήταν καλύτερη – ειδικά επειδή η χώρα μας έχει σχεδόν καταστραφεί, από την πολιτική των μνημονίων (ανάλυση). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως είμαστε δογματικά αντίθετοι, επιλέγοντας ανόητα τη μετατροπή μας σε αποικία στο διηνεκές – αλλά ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Ένα επόμενο παράδειγμα αποτελεί σήμερα η Αίγυπτος, αφενός μεν όσον αφορά την υπαγωγή μίας χώρας στο ΔΝΤ, όταν αντιμετωπίζει συναλλαγματικά και άλλα προβλήματα, αφετέρου το νόμισμα της. Ειδικότερα τα εξής:

Η νομισματική κατάρρευση 

Λίγο μετά την ανατροπή του καθεστώτος Mubarak το 2011, το ΔΝΤ πρότεινε στη χώρα ένα πακέτο στήριξης, ύψους 3 δις $, χωρίς τη λήψη μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας της – με στόχο να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς επίσης να βοηθηθεί ο «μετασχηματισμός» της Μέσης Ανατολής. Η αιτία δεν ήταν βέβαια οι καλές προθέσεις του Ταμείου, αλλά οι εξεγέρσεις στην ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια της Αραβικής Άνοιξης, όπου έγιναν αισθητές οι πρώτες παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης.

Εν τούτοις, η προσφορά του ΔΝΤ δεν έγινε τότε αποδεκτή από την Αίγυπτο, αφού η μεταβατική κυβέρνηση της ισχυρίσθηκε ότι, δεν είχε τη νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί – ενώ αργότερα ο Mursi δανείσθηκε από το Κατάρ και την Τουρκία. Η επόμενη κυβέρνηση (Sisi) έλαβε επί πλέον χρήματα από τη Σαουδική Αραβία, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς επίσης από το Κουβέιτ – έχοντας επιλέξει αυτού του είδους τη χρηματοδότηση, επειδή γνώριζε πως εάν απευθυνόταν στο ΔΝΤ, θα απαιτούσε ως αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων λιτότητας.

Περαιτέρω, η στήριξη της Αιγύπτου από τις χώρες της Μέσης Ανατολής επέτρεψε στην κυβέρνηση να προετοιμάσει και να δρομολογήσει ένα δικό της πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – αυξάνοντας μεταξύ άλλων τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 42% το 2014, προς όφελος των εσόδων του δημοσίου. Οι μεταρρυθμίσεις όμως επιβλήθηκαν πριν αρχίσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου – με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η προσαρμογή του πληθυσμού στα νέα δεδομένα, αφού στηρίχθηκε από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας διεθνώς.

Στη συνέχεια αναβλήθηκαν οι αυξήσεις που είχαν αποφασισθεί, ενώ δεν δόθηκε καμία σημασία στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας: στην ισοτιμία του νομίσματος. Ειδικότερα, τους πρώτους 18 μήνες μετά την επανάσταση, η ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας ως προς το δολάριο είχε τοποθετηθεί σταθερά στο 6:1. Όταν όμως μειώθηκαν η ζήτηση και οι επενδύσεις, ενώ κατέρρευσαν τα έσοδα από τον τουρισμό, το νόμισμα υπερτιμήθηκε αυτόματα. Δηλαδή, παρά το ότι υποτιμήθηκε εκ των πραγμάτων, η ισοτιμία του διατηρούταν τεχνητά σταθερή – οπότε υπερτιμημένη.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν το άφησε ελεύθερο, επιλέγοντας να το ρυθμίζει η ίδια – οπότε το αναπροσάρμοζε ελαφρά από καιρό σε καιρό, για να μην υπερτιμηθεί υπερβολικά. Με τον τρόπο αυτό η επίσημη ισοτιμία της λίρας απομακρυνόταν όλο και περισσότερο, από αυτήν της ελεύθερης αγοράς – με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μαύρη αγορά, καθώς επίσης να προκληθούν προβλήματα στις εισαγωγές, όπου τα πολύ βασικά αγαθά διαβίωσης, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη, έγιναν δυσεύρετα και πανάκριβα.

Το καλοκαίρι τώρα του 2016 η Σαουδική Αραβία σταμάτησε να χρηματοδοτεί την Αίγυπτο, λόγω των δικών της οικονομικών και λοιπών προβλημάτων (ανάλυση) – ενώ, όταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της επιδεινώθηκε, με την ταυτόχρονη αύξηση του εξωτερικού της χρέους (γράφημα), υποχρεώθηκε να καταφύγει στο ΔΝΤ ως δανειστή ύστατης ανάγκης, για να μην χρεοκοπήσει.

277

 

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του εξωτερικού χρέους της Αιγύπτου (γαλάζια καμπύλη, αριστερή κάθετος), καθώς επίσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (διακεκομμένη καμπύλη, δεξιά κάθετος).

.

Εν τούτοις, το ΔΝΤ δεν δανείζει ποτέ χώρες που έχουν διπλό σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας – ενώ, όσο διαρκούσαν οι συζητήσεις με το Ταμείο, αυξήθηκε η ισοτιμία της λίρας στη μαύρη αγορά σχεδόν στο διπλάσιο. Ως εκ τούτου, όταν υποχρεώθηκε η Αίγυπτος από το ΔΝΤ να απελευθερώσει το νόμισμα της στις 03.11.16, η ισοτιμία του αυξήθηκε από το 9:1 σε σχέση με το δολάριο πάνω από 18:1 – σταθεροποιούμενη τελικά στο 16:1. Αυτό σημαίνει πως οι εισαγωγές της χώρας από το εξωτερικό ακρίβυναν τρομακτικά, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί οι τιμές τους.

Η απελευθέρωση της ισοτιμίας της λίρας ήταν επί πλέον αναγκαία, επειδή τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είχαν μειωθεί στα μέσα του 2016 στα 15,5 δις $ – γεγονός που σημαίνει ότι, η χώρα μπορούσε να καλύψει τις εισαγωγές της μόλις για τρεις μήνες (οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα είναι σαφείς). Εκτός αυτού οι ξένοι επενδυτές είχαν αποσυρθεί, γνωρίζοντας το πρόβλημα της αδυναμίας εισαγωγών, καθώς επίσης του περιορισμού των εξαγωγών λόγω της απώλειας της ανταγωνιστικότητας της Αιγύπτου –  περιμένοντας υπομονετικά την κατάρρευση του νομίσματος.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading