Πετρογουάν – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Πετρογουάν

ΗΠΑ,-Κίνα-και-το-νέο-αποθεματικό-Γουάν

Ενώ σχεδιάζεται η πτώση του Ρώσου προέδρου, με τη βοήθεια των κοινωνικών εξεγέρσεων, η Κίνα προγραμματίζει την αντικατάσταση του πετροδολαρίου από το δικό της νόμισμα – κάτι που όμως απαιτεί την παροχή στρατιωτικής προστασίας στη Μέση Ανατολή

 .

Η άνοδος, καθώς επίσης η μακρόχρονη παραμονή του Putin στο ρωσικό θρόνο, στηρίχθηκε αναμφίβολα στην συνετή οικονομική του πολιτική, η οποία ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τη μεσαία τάξη της χώρας του. Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία, ο οποίος ακολούθησε την προσάρτηση της Κριμαίας, προκάλεσε την αντίδραση της Δύσης – με την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους κυρίως της Ευρώπης, οι οποίες έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ρωσική οικονομία.

Το χρηματιστήριο της χώρας έχει υποχωρήσει αισθητά, το νόμισμα της υποτιμάται συνεχώς, οι εξαγωγές της περιορίζονται, ενώ οι μελλοντικές της προοπτικές έχουν επιδεινωθεί – με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πρώτες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως η διαδήλωση στη Μόσχα, στην οποία έλαβαν μέρος 26.000 Ρώσοι.

Η πρόκληση των εσωτερικών αναταραχών είναι πιθανότατα μέρος της στρατηγικής της Δύσης, η οποία σχεδιάζει την πτώση του Ρώσου προέδρου (άρθρο, πηγή) – χρηματοδοτώντας διάφορες οργανώσεις, καθώς επίσης εκμεταλλευόμενη τους πολιτικούς αντιπάλους του Putin. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, η διαδήλωση στη Μόσχα υποστηρίχθηκε από τον M. Chodorkowski (πηγή) – ενώ οφείλει να υπενθυμίσει κανείς πως η πτώση της κυβέρνησης της Ουκρανίας ξεκίνησε με ανάλογες κοινωνικές αναταραχές, αφού προηγήθηκε η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.

.

Η Κίνα

Η Κίνα τώρα, η οποία συνιστά μία κατά πολύ μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση, από ότι η Ρωσία, συνεχίζει τις προσπάθειες απεξάρτησης της από το δολάριο – με την ενίσχυση του πετρογουάν, εναντίον του υποχωρούντος πετροδολαρίου (άρθρο), να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα της. Με δεδομένο δε το ότι, είναι η αγορά με τις καλύτερες προοπτικές αύξησης τη κατανάλωσης στον τομέα των υδρογονανθράκων (γράφημα), έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία τόσο για τη Ρωσία, όσο και για τα κράτη του περσικού κόλπου.

 .

Κόσμος, παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας

 .

Όμως, όπως έχουμε αναλύσει, οι χώρες της Μέσης Ανατολής συμφώνησαν το 1973 να υιοθετήσουν το δολάριο, ως μονοπωλιακό νόμισμα των πετρελαϊκών συναλλαγών τους, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική προστασία τους από τις Η.Π.Α. – οπότε, τυχόν αντικατάσταση του πετροδολαρίου εκ μέρους τους με το πετρογουάν, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει μία ανάλογη συμφωνία προστασίας τους από την Κίνα.

Κάτι τέτοιο λοιπόν συμπεραίνεται από το γεγονός ότι η Κίνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έχει τοποθετήσει ένα αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού της στο νότιο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas – ακριβώς απέναντι από τα στενά του Hormuz (χάρτης) και το προπύργιο των Η.Π.Α. (Μπαχρέιν και ΗΑΕ).

 .

Χάρτης – η θέση του νότιου ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas

Χάρτης – η θέση του  νότιου ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas

 .

Βέβαια, η Κίνα δήλωσε επίσημα πως πρόκειται για μία επίσκεψη τεσσάρων ημερών, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Ιράν, στον τομέα της θαλάσσιας διάσωσης – όπως είχε αναφέρει το προηγούμενο έτος μία ρωσική ναυτική ομάδα, οι οποία είχε ελλιμενισθεί στη ίδια πόλη του Ιράν.

Η λογική όμως μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κίνα, σε συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς επίσης με τη βοήθεια του Ιράν, προσπαθεί να δημιουργήσει σταδιακά τις προϋποθέσεις μίας εναλλακτικής λύσης, όσον αφορά τη στρατιωτική προστασία του κόλπου – έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να είναι δυνατή η αντικατάσταση του πετροδολαρίου από το πετρογουάν.

Πόσο μάλλον όταν η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει μία σημαντική εκστρατεία διεθνοποίησης του νομίσματος της, με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να υπογράφει συμφωνίες ανταλλαγής με πάνω από τριάντα άλλες κεντρικές τράπεζες – γεγονός που σημαίνει πως το γουάν λειτουργεί ήδη ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η Κίνα βέβαια ισχυρίζεται πως στόχος της δεν είναι η αντικατάσταση του δολαρίου ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος (κάτι που θα έκανε τις Η.Π.Α. ευάλωτες στην απειλή της χρεοκοπίας), αλλά η τοποθέτηση του γουάν παράλληλα στο αμερικανικό νόμισμα, έτσι ώστε να έχει ανάλογα οικονομικά οφέλη – όπως, για παράδειγμα, μείωση του κόστους συναλλάγματος για τις επιχειρήσεις της.

Ταυτόχρονα επιδιώκει τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου – κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει επικίνδυνα τα επιτόκια δανεισμού των Η.Π.Α., καθώς επίσης να περιορίσει το χρηματοπιστωτικό όργιο, το οποίο διαπιστώνεται στις αγορές (ανάλυση).

Προφανώς ο κίτρινος γίγαντας έχει παρακολουθήσει τις τάσεις που επικρατούν στις Η.Π.Α., να απομονώνουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να βγάζουν την πρίζα δηλαδή από εκείνες τις χώρες που δεν υποτάσσονται στις εντολές τους – με την έννοια πως χρησιμοποιούν το σύστημα για την επιβολή της εξωτερικής πολιτικής τους. Επομένως, η Κίνα γνωρίζει πώς πρέπει να ενεργήσει, για να περιορίσει την εξάρτηση της από Ηνωμένες Πολιτείες, πριν ακόμη αναρριχηθεί σε μία παγκόσμια υπερδύναμη.

Ολοκληρώνοντας, οι παραπάνω ενέργειες της Κίνας, μεταξύ των οποίων η συμφωνία 400 δις $ με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, θα επιταχύνουν την παρακμή της υπερδύναμης – μειώνοντας σημαντικά την επιρροή της στις βασικές περιοχές παραγωγής υδρογονανθράκων. Με δεδομένη δε την εκροή του χρυσού από τη Δύση προς την Ανατολή (άρθρο), οι κίνδυνοι να οδηγηθεί ολόκληρη η Τριάδα (άρθρο) σε μία συλλογική παρακμή, είναι μεγαλύτεροι από ποτέ.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading