Ο εμίρης του Κατάρ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο εμίρης του Κατάρ

Κατάρ

Η χώρα είναι, κατά τη Γερμανία, ο μαέστρος των αντιθέσεων – ένα κατά φαντασία μεγάλο κράτος, καθώς επίσης ένας «πολιτικός ζογκλέρ», ο οποίος όμως έχει οδηγηθεί σε σοβαρά παραστρατήματα, όσον αφορά την «τρομοκρατία» στον περσικό κόλπο

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

 .

Είναι ίσως αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των συμπαθέστατων σε όλους μας Αράβων για εξαγορές στη χώρα μας, σε τιμές ευκαιρίας φυσικά – οι οποίες κυμαίνονται ακόμη και στο 10% των εύλογων τιμών πώλησης ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τις περισσότερες φορές βέβαια οι υποσχέσεις αθετούνται εντελώς ξαφνικά – συνήθως χωρίς να γνωστοποιούνται οι λόγοι.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε μάλλον σημαντική τη γνώση του πώς ακριβώς σκέφτονται οι άλλες χώρες, όταν τους επισκέπτονται ανάλογοι εμίρηδες, προτείνοντας τους συνεργασία – επιλέγοντας την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στη γερμανίδα καγκελάριο, με στόχο την προώθηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Έγινε φυσικά συζήτηση και για την «τρομοκρατία» (πηγή: tagesspiegel) – κάτι μάλλον παράδοξο από μία χώρα (χάρτης), η οποία είναι σημαντικός σύμμαχος της Δύσης και ταυτόχρονα φιλική τόσο προς τη Hamas, όσο και προς τους αδελφούς μουσουλμάνους (γνωστούς από την Αίγυπτο).

 .

Χάρτης – η τοποθεσία και το μέγεθος του Κατάρ.

Χάρτης – η τοποθεσία και το μέγεθος του Κατάρ.

 .

Όπως λέγεται λοιπόν από τους Γερμανούς, το Κατάρ είναι ο μαέστρος των αντιθέσεων – ένα κατά φαντασία μεγάλο κράτος, καθώς επίσης ένας «πολιτικός ζογκλέρ», ο οποίος όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει οδηγηθεί σε σοβαρά «παραστρατήματα». Το παραμυθένια πλούσιο μικρό κράτος, χαρακτηρίζεται από μία ισλαμική τάση, διατηρώντας παράλληλα στενές σχέσεις με το, «θανάσιμα εχθρικό» για τους Άραβες, Ιράν.

Είναι ο οργανωτής του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού κυπέλλου του 2022, ενώ «ληστεύει» ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους-μετανάστες. Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των Η.Π.Α. στον περσικό κόλπο, είναι ο κυριότερος σύμμαχος των αδελφών μουσουλμάνων στην Αραβία.

Η αυταρχική μοναρχία του δεν διαθέτει κοινοβούλιο, διαθέτει όμως το «Al Jazeera», το οποίοι διακηρύσσει τη δημοκρατία σε όλα τα άλλα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής. Δεν αποτελεί δε παράδοξο το γεγονός ότι, τόσο η φήμη, όσο και η επιρροή του Κατάρ, υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο καιρό – ενώ οι πιέσεις που του ασκούνται εκ μέρους των γειτονικών χωρών αυξάνονται.

Οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι αντικείμενο σκληρής κριτικής, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας – με αποτέλεσμα να ελπίζει το Κατάρ πως θα μπορέσει να «καλύψει τα νότα του», κυρίως με τη βοήθεια της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Ενδεχομένως λοιπόν για το λόγο αυτό επισκέφθηκε ο 34χρονος νέος εμίρης το Βερολίνο – ενώ την ίδια στιγμή η πάμπλουτη οικογένεια του παρήγγειλε πολεμικά ελικόπτερα και πυραύλους στις Η.Π.Α., αξίας 9 δις €. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το ΑΕΠ του Κατάρ – το δημόσιο χρέος του οποίου, ως προς το ΑΕΠ, είναι μόλις 34,25%.

 .

Κατάρ – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερκής)

Κατάρ – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερκής). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι περί τα 58.400 δολάρια (!), όταν της Γερμανίας κυμαίνεται στα 38.300 δολάρια, ενώ ο πληθυσμός της χώρας είναι μόλις περί τα 2,2 εκ.

(*Ειδική σημείωση στο τέλος του κειμένου).

 .

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading