Η επίθεση εναντίον της Τριάδας – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η επίθεση εναντίον της Τριάδας

BRICS,-νέα-τράπεζα-ανάπτυξης,-NDB,-new-development-bank

Η συμμαχία εναντίον του δολαρίου, καθώς επίσης εναντίον της παλαιάς τάξης πραγμάτων, με την πρωτοβουλία των BRICS, με το «μίνι ΔΝΤ» και με τη Νέα Παγκόσμια Τράπεζα, είναι πλέον γεγονός – κάτι που ίσως συμβάλλει στο αναμενόμενο κραχ

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Παραμένουμε απογοητευμένοι και ανησυχούμε σοβαρά, σχετικά με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν για το ΔΝΤ – γεγονός που επιδρά αρνητικά στη νομιμότητα, στην αξιοπιστία και στην αποτελεσματικότητα του Ταμείου. 

Η διαδικασία μεταρρύθμισης του ΔΝΤ, βασίζεται στις δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου που αναλήφθηκαν από τα μέλη του, τα οποία ενίσχυσαν ήδη τους πόρους του, αυξάνοντας τα κεφάλαια του – ενώ θα πρέπει να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της δομής διακυβέρνησης του, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα το αυξανόμενο βάρος των αναπτυσσομένων και αναδυομένων αγορών (Emerging market and developing countriesEMDCs), στην παγκόσμια οικονομία.

Το Ταμείο πρέπει να παραμείνει ένας οργανισμός που βασίζεται στις ποσοστώσεις. Με την ιδιότητα του μέλους, καλούμε το ΔΝΤ να βρει τρόπους, για να εφαρμόσει τη 14η αναθεώρηση των ποσοστώσεων, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση – επίσης, για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά μία νέα φόρμουλα ποσόστωσης, στη 15η αναθεώρηση, έτσι ώστε να μην τεθεί παραπάνω σε κίνδυνο η προθεσμία του Ιανουαρίου του 2015.

Οι χώρες της BRICS, καθώς επίσης οι υπόλοιπες EMDCs εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς χρηματοδότησης – για την αντιμετώπιση των κενών τους στις υποδομές και των αναγκών τους για βιώσιμη ανάπτυξη. Κάτω από αυτό το πρίσμα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία μίας Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) – με στόχο την «κινητοποίηση» πόρων, για τα απαιτούμενα έργα υποδομών και αειφόρου ανάπτυξης στις χώρες της BRICS, καθώς επίσης στις υπόλοιπες EMDCs

Εκτιμούμε τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τους υπουργούς οικονομικών μας. Με βάση τις υγιείς τραπεζικές αρχές, η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB) θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας – επίσης, θα συμπληρώσει τις προσπάθειες για την παγκόσμια ανάπτυξη των πολυμερών και περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμβάλλοντας έτσι στις συλλογικές μας δεσμεύσεις για την επίτευξη μίας ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.

Η Τράπεζα θα έχει εγκεκριμένο κεφάλαιο ύψους 100 δις $ – ενώ το αρχικό κατατεθειμένο κεφάλαιο της θα πρέπει να είναι 50 δις $, με ισόρροπη κατανομή μεταξύ των ιδρυτικών μελών της. Ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών (Board of Governors) θα προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ ο πρώτος πρόεδρος του ΔΣ (Board of Directors) θα είναι από τη Βραζιλία. Ο πρώτος πρόεδρος της Τράπεζας θα είναι από την Ινδία, ενώ η έδρα της Τράπεζας θα ευρίσκεται στην Κίνα (Σαγκάη).

Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης της Αφρικής Περιφερειακό Κέντρο (The New Development Bank Africa Regional Center) θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη στη Νότια Αφρική, όπου θα ευρίσκεται και η έδρα της. Για τη λειτουργικότητα της, οι υπουργοί οικονομικών μας έχουν επεξεργαστεί όλες τις λεπτομέρειες. 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσης την υπογραφή της Συνθήκης για την ίδρυση της CRA (BRICS Contingent Reserve Arrangement), με αρχικό κεφάλαιο 100 δις $ – η οποία έχει στόχο να βοηθήσει τις χώρες να προλάβουν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας, να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία των BRICS, να ενισχύσει το παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, καθώς επίσης να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες.

Εκτιμούμε το έργο που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών μας. Η συμφωνία αποτελεί ένα πλαίσιο, για την παροχή ρευστότητας μέσω πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων (Swaps) – έτσι ώστε να απαντηθούν (καταπολεμηθούν) οι πραγματικές ή δυνητικές βραχυπρόθεσμες πιέσεις, στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μας“.

.

Άρθρο

Αναμφίβολα η παραπάνω αναφορά, σε ελεύθερη μετάφραση, καθώς επίσης η συνάντηση της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στη Fortaleza της Βραζιλίας, στο παρασκήνιο των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι η σημαντικότερη είδηση του έτους.

Η αιτία είναι το ότι, έχει σχέση με τη δημιουργία μίας συμμαχίας εναντίον του δολαρίου, καθώς επίσης εναντίον της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» ή/και της συμφωνίας του Bretton Woods – από την οποία προήλθε το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς επίσης το «δόγμα» του δολαρίου (όλα τα νομίσματα με αντίκρισμα στο δολάριο και το δολάριο στο χρυσό – κάτι που διήρκεσε έως το 1971).

Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (αντί της Παγκόσμιας Τράπεζας), με κατατεθειμένο κεφάλαιο 50 δις $, καθώς επίσης το νέο αποθεματικό ταμείο (CRA), με κατατεθειμένο κεφάλαιο 100 δις $ (αντί του ΔΝΤ), το οποίο συστάθηκε για την αντιστάθμιση οικονομικών κινδύνων, αποτελούν μία κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του «νεοφιλελεύθερου» κόσμου – εναντίον της Τριάδας, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η Δύση (Η.Π.Α., ΕΕ, Ιαπωνία), υπό την αμερικανική ηγεμονία.

bricimage

Το μοντέλο που υιοθέτησε η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB) είναι αυτό της Βραζιλίας – η αντίστοιχη τράπεζα της οποίας (BNDES), υποστηρίζει βραζιλιάνικες εταιρείες που επενδύουν σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading