Το σενάριο της ονομαστικής διαγραφής χρέους - Page 2 of 2 - Analyst.gr - Οικονομικές ειδήσεις, Γεωοικονομικές αναλύσεις, Πολιτική, Αγορές
- ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το σενάριο της ονομαστικής διαγραφής χρέους

Email this page.
Print Friendly
.
Η επόμενη ημέρα

Περαιτέρω, οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα, αφού θα δανείζονταν φθηνότερα και ευκολότερα, τα κόκκινα δάνεια τους θα περιορίζονταν (άρα οι ζημίες τους), ο δανεισμός τους προς την πραγματική οικονομία θα αυξανόταν (άρα τα κέρδη τους), ενώ οι εγγυήσεις των δανείων τους θα κλιμακώνονταν – κυρίως επειδή η αγορά ακινήτων θα αναθερμαινόταν, οπότε θα ήταν ανοδικές οι τιμές τους.

Ως εκ τούτου οι τιμές τους στο χρηματιστήριο θα αυξανόταν, οπότε το κράτος (ΤΧΣ) θα μπορούσε κάποια στιγμή να πουλήσει τη συμμετοχή του, έτσι ώστε να εισπράξει πίσω τουλάχιστον τα 40 δις € που έχασαν οι φορολογούμενοι – με αποτέλεσμα είτε τη μείωση του χρέους, είτε τη διάθεση των χρημάτων για νέες επενδύσεις, είτε τον περιορισμό των φόρων κοκ.

Παράλληλα θα επέστρεφαν οι καταθέσεις των Ελλήνων από το εξωτερικό, οπότε θα είχαν τη δυνατότητα οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας – ενώ με δεδομένο το ότι, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισούται επίσης με τις αποταμιεύσεις μείον τις επενδύσεις, θα μετατρεπόταν σε πλεονασματικό αρκεί να ελεγχόταν σωστά η οικονομία της χώρας (να μην γίνονται εγχώριες επενδύσεις μεγαλύτερες από τις εγχώριες αποταμιεύσεις, να διενεργούνται σε κερδοφόρους κλάδους και ειδικά στις εξαγωγές ή στον τουρισμό κοκ.).

Ανάλογη πορεία θα ακολουθούσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων – με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να ανακτήσει την πραγματική του αξία (πάνω από 100 δις € σε σχέση με σήμερα – πηγή). Ταυτόχρονα θα αυξάνονταν οι τιμές των ακινήτων (έχουν χαθεί πάνω από 500 δις €), οπότε θα καλυτέρευσε η περιουσιακή κατάσταση τόσο των ιδιωτών, όσο και του δημοσίου – το οποίο θα μπορούσε τότε να αποκρατικοποιήσει σε σωστές τιμές όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι καλύτερα να ανήκουν σε ιδιώτες (εκτός από τις κοινωφελείς και τις στρατηγικές).

172

Εναλλακτικά θα μπορούσε να εισαχθεί το ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο αποδίδοντας κέρδη στο δημόσιο, όπως επίσης να δημιουργηθεί μία εταιρεία διαχείρισης των ενεργειακών μας αποθεμάτων που θα είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο – με τα κέρδη τους να μοιράζονται δίκαια στις επόμενες γενικές, κατά το παράδειγμα της Νορβηγίας, επιλύοντας ταυτόχρονα το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας.

Έτσι θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, οπότε θα αυξανόταν η πιστοληπτική ικανότητα του κράτους – με αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση των επιτοκίων δανεισμού του. Την ίδια στιγμή θα επέστρεφαν στην Ελλάδα όλοι όσοι αναγκάσθηκαν να την εγκαταλείψουν τα τελευταία χρόνια – όπου, εάν υποθέσουμε πως ήταν 500.000 άτομα, με έναν μέσο όρο παραγωγικότητας 50.000 € ετήσια, το ΑΕΠ μας θα αυξανόταν μόνο από αυτούς κατά 25 δις € ετησίως (άρα τα έσοδα του δημοσίου κατά 7,5 δις € χωρίς νέους φόρους).

Προφανώς αυτό το ποσόν χάσαμε περίπου έως σήμερα από τη μετανάστευση που προκάλεσαν τα μνημόνια, συν το κόστος της εκπαίδευσης τους που υπολογίζεται στη Δύση στα 200.000 € ανά άτομο  – ένα ακόμη έγκλημα της Τρόικα που μας κόστισε περί τα 100 δις €.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως η εξέλιξη θα ήταν τόσο θετική, εάν δεν διενεργούνταν παράλληλα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – κυριότερες εκ των οποίων είναι η δημιουργία μίας ικανής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς επίσης η εξυγίανση των ελλειμματικών Θεσμών του κράτους (άρθρο).

Επίλογος

Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε ένα μικρό κείμενο. Εν τούτοις, αυτά που αναφέραμε ερμηνεύουν το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τη διαγραφή χρέους του 1953 – οπότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως δεν είναι απίθανο ένα αντίστοιχο ελληνικό θαύμα. Αρκεί  βέβαια να εξασφαλίζονταν στην πατρίδα μας οι ίδιες προϋποθέσεις – πόσο μάλλον αφού η Ελλάδα είναι πολύ πιο πλούσια συγκριτικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό της από τη Γερμανία, με ικανότερο έμψυχο δυναμικό.

Ολοκληρώνοντας, με δεδομένο το ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η φθηνότερη χώρα στον πλανήτη, με πολύ καλές υποδομές, με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, μισθολογικά ανταγωνίσιμη και με εξαιρετικές μελλοντικές προοπτικές εάν γίνει σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της, το ελληνικό οικονομικό θαύμα θα συμβεί νομοτελειακά.

171

Το θέμα λοιπόν δεν είναι το εάν θα συμβεί, αλλά το ποιόν θα ωφελήσει – ελπίζοντας να μην είναι ο ωφελημένος η Γερμανία από τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία της, αλλά οι Έλληνες. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο απαιτείται εθνική συνεργασία, όσον αφορά τη διαγραφή χρέους – χωρίς την οποία η Ελλάδα θα πάει μεν καλά, αλλά όχι οι Έλληνες. Εάν τα καταφέρναμε, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε τους Ευρωπαίους Πολίτες για τη διαγραφή – κάτι που όχι μόνο δεν έκανε η Γερμανία όταν είχε τη δυνατότητα, αλλά δεν πλήρωσε καν τις πολεμικές επανορθώσεις που όφειλε θεσμοθετημένα, μετά την ένωση της.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Analyst Team

Analyst Team

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας

Απόψεις και σχόλια

/* ]]> */