Οι περιπέτειες της Πορτογαλίας – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περιπέτειες της Πορτογαλίας

EIKONA---Πορτογαλία Οι περιπέτειες της Πορτογαλίας

O τρόπος, με τον οποίο εκβιάζονται τα κράτη από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ένας από τους πολλούς υπηρέτες των οποίων είναι η ΕΚΤ, ενώ ένας άλλος οι εταιρείες αξιολόγησης, είναι φανερός στην περίπτωση της δύστυχης χώρας

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας θα πρέπει να συνεργαστεί με μία σοσιαλιστική, αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας – η οποία στηρίζεται από μία συμμαχία κομμουνιστών και οικολόγων.

Στην πρώτη επίσημη ομιλία του πάντως δήλωσε το αυτονόητο: το ότι μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορέσει να καταπολεμηθεί η φτώχεια, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις και ο ριζοσπαστισμός”.

.

Άρθρο

Για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Πορτογαλία έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον – ειδικά επειδή αποτέλεσε έναν πρόθυμο μαθητή της Τρόικας, εφαρμόζοντας επακριβώς όλα όσα της ζητήθηκαν. Ακόμη περισσότερο, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συμπεριφέρθηκε βασιλικότερα του βασιλιά – επιτυγχάνοντας τα διπλάσια έσοδα, από αυτά που απαιτούσαν οι δανειστές της (ανάλυση).

Επομένως, τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων στην Πορτογαλία δίνουν απάντηση, σχετικά με τις κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα – σύμφωνα με τις οποίες δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε ενώ, εάν το είχε κάνει, η κρίση θα ήταν πια παρελθόν. Αυτή είναι επίσης η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως τα προγράμματα του ήταν λανθασμένα – ενώ έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η αποτυχία των μνημονίων (άρθρο).

Όσον αφορά τη διαγραφή και την αναδιάρθρωση των χρεών με το PSI, η οποία θα αποτελούσε ίσως μία σημαντική διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, το γεγονός ότι επιβαρύνθηκε κυρίως η ελληνική οικονομία (ομολογιούχοι, τράπεζες, οργανισμοί), ενώ εξοικονομήθηκαν μόλις 24,2 δις € έως σήμερα (άρθρο), δεν ενισχύει το συγκεκριμένο επιχείρημα – οπότε είναι καλύτερα να μην το λαβαίνει κανείς υπ’ όψιν.

.

Η πολιτική των μνημονίων

Επιστρέφοντας στην Πορτογαλία, τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν και τα οποία ήταν μεν πιο ήπια αλλά τα ίδια, συγκριτικά με τη χώρα μας (μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις της φορολογίας κοκ.), είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορισθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της από 11% το 2010 στα 4,5% το 2014.

Το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 6,5% μεταξύ του 2011 και 2013 (-26% συνολικά στην Ελλάδα), ενώ το προηγούμενο έτος φαίνεται πως η ανάπτυξη ήταν της τάξης του 0,9%. Αντίστοιχη θα ήταν και στην Ελλάδα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η άνοδος στην εξουσία της καταστροφικής κυβέρνησης.

Στο γράφημα που ακολουθεί (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος η Ελλάδα), συγκρίνεται η εξέλιξη στις δύο χώρες – όπου διαπιστώνεται καθαρά η ανάκαμψη της Πορτογαλίας, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας συνεχίζει να υποχωρεί.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, Πορτογαλία, ΑΕΠ

.

Εν τούτοις, το μεγάλο της πρόβλημα παραμένει ως είχε – αφού το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε στα 227 δις € ή στο 128% του ΑΕΠ της, από μόλις 71,7% το 2007. Εξόφλησε βέβαια το ΔΝΤ (είχε λάβει συνολικά 78 δις € από την Τρόικα), αλλά με χρήματα που δανείσθηκε – ενώ λέγεται πως δεν της επιβάλλονται πια μνημόνια, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ευρώπης.

Η καινούργια κυβέρνηση της σχεδιάζει βέβαια την αύξηση των μισθών, καθώς επίσης τη λήψη μίας σειράς μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού, αλλά δεν επιτρέπεται να υπερβεί το έλλειμμα του 3% στον προϋπολογισμό της – γεγονός που απαιτεί μείωση των δαπανών ή αύξηση των εσόδων, ίση με το 1,4% του ΑΕΠ της.  Εκτός αυτού, η διάσωση μίας τράπεζας το Δεκέμβρη την οδήγησε σε έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ – οπότε η Κομισιόν την πιέζει για μία πιο περιοριστική οικονομική πολιτική.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading