Η προπαγάνδα για τις BRICS – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η προπαγάνδα για τις BRICS

BRICS-χώρες

Στόχος της είναι η αποφυγή της κατάρρευσης της Δύσης, μέσα από ένα χρηματοπιστωτικό κραχ – το οποίο, όσο περισσότερο καθυστερείται από τις κεντρικές τράπεζες και τη χειραγώγηση των στατιστικών στοιχείων, τόσο πιο καταστροφικό θα είναι.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των δύο, ανταγωνιστικών στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, νέων οργανισμών (άρθρο), «διασπείρονται» όλο και περισσότερες αρνητικές ειδήσεις για τις χώρες των BRICS – με στόχο προφανώς να αποφευχθεί η επιβεβαίωση του Minsky (ανάλυση).

Όλες σχεδόν χαρακτηρίζονται ως «ξεπεσμένες», αποσταθεροποιημένες οικονομικά, πλημμυρισμένες από σκάνδαλα διαφθοράς και στο λάθος δρόμο – με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιες, όσο και το παγκόσμιο σύστημα. Ειδικότερα τα εξής:

.

Η Κίνα

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το ΑΕΠ της οποίας σε όρους αγοραστικής δύναμης έχει ξεπεράσει ήδη αυτό των Η.Π.Α., παρά το ότι μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτελεί τη μοναδική σχεδόν ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης, «κατηγορείται» για μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης – επειδή δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της, αυξάνοντας το ΑΕΠ της «μόνο» κατά 7,4%.

Θεωρείται λοιπόν πως η οικονομία της έχει χάσει τη δυναμική της, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος μετά το 1990 – καθώς επίσης ότι, τα χρέη της έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, από 2,1 τρις $ το 2000, στα 28,2 τρις $ το 2014 (γράφημα), απειλώντας τη μελλοντική της εξέλιξη.

 .

Κίνα, οικονομία – η εξέλιξη στα χρέη της χώρας από το 2000.

 .

Φυσικά δεν αναφέρεται ότι το ΑΕΠ της, στην ίδια χρονική περίοδο, έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, ενώ αποτελεί την παραγωγική μηχανή του πλανήτη – διαθέτοντας τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, με τη βοήθεια των οποίων αγοράζει ότι πουλιέται, κυρίως στην Ευρώπη και στην Αφρική, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής των Η.Π.Α., καθώς επίσης ο διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας.

.

Η Ρωσία

Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα των BRICS αναφέρεται ήδη ως ηττημένη, από τον οικονομικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Δύση – αφενός μεν με την επιβολή κυρώσεων, αφετέρου με τη χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου (άρθρο).

Θεωρείται πως κινδυνεύει να βυθιστεί για πολλά χρόνια στην ύφεση, καθώς επίσης να χρεοκοπήσει, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του νομίσματος της, καθώς επίσης της αδυναμίας των επιχειρήσεων της να εξυπηρετήσουν τον εξωτερικό τους δανεισμό – ενώ μέσα σε μερικούς μήνες έχασε σχεδόν έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με κριτήριο το ΑΕΠ, πέφτοντας από την 8η θέση στη 14η.

Έχοντας αναγκαστεί να στηρίξει το νόμισμα της, εμποδίζοντας τις τεράστιες εκροές κεφαλαίων, αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17%, μειώνοντας το αργότερα στο 15% – ενώ αποτελεί, πάντοτε κατά τη Δύση, μία οικονομία Potemkin, χωρίς μέλλον, εξαρτώμενη αποκλειστικά και μόνο από τις εξαγωγές ενέργειας.

.

Η Ινδία

Σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ η ελπιδοφόρα εκλογή του νέου προέδρου (Modi), δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα – επειδή οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει είναι πολύ προσεκτικές, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ειδικά όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, έτσι ώστε να προσελκυσθούν ξένες βιομηχανικές επενδύσεις, δεν έχουν γίνει ακόμη αποφασιστικά βήματα – ενώ υπάρχουν αμφιβολίες, όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Ειδικότερα, πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μία καινούργια βάση μέτρησης, διόρθωσε το ρυθμό ανάπτυξης του προηγουμένου έτους, αυξάνοντας τον από το 4,7% στο 6,9% – γεγονός που προβλημάτισε πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να τεκμηριώσουν την παραπάνω μεγάλη διαφορά.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading