Εκρηκτικά, θανατηφόρα ομόλογα – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Εκρηκτικά, θανατηφόρα ομόλογα

Ρωσία-και-Ευρώπη2

Η Ρωσία διαθέτει επίσης ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό όπλο μαζικής καταστροφής, μέσω του οποίου θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ουκρανία να χρεοκοπήσει ακαριαία – ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, με κεντρικό στόχο την Ευρώπη

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Ενώ βιώνουμε μία απίστευτη τρομοκρατία της Ελλάδας, με μία πανίσχυρη επίθεση των διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίοι προσπαθούν να υποχρεώσουν τους εγχώριους μικρούς μετόχους στο ξεπούλημα των μετοχών τους, έτσι ώστε αφενός μεν να τις αγοράσουν οι ίδιοι σε εξευτελιστικές τιμές, αφετέρου να απαξιώσουν όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μία άλλη δύστυχη χώρα, η Ουκρανία, ευρίσκεται επίσης στο μάτι του κυκλώνα – αποτελώντας τη διελκυστίνδα των αντιπαραθέσεων της Γερμανίας και των Η.Π.Α, με τη Ρωσία.

Ευτυχώς για την Ευρώπη, ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών διανοουμένων προσπαθεί να εμποδίσει την καγκελάριο, από το να ξεκινήσει έναν καταστροφικό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο – συγκεντρώνοντας υπογραφές διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή, ορισμένα λογικά ΜΜΕ της χώρας την κατηγορούν για επέμβαση στα εσωτερικά της Γαλλίας, με παράδοξους τίτλους, όπως το «σκασμός κυρία Merkel» (πηγή) – ο οποίος προφανώς δεν ταιριάζει στον πολιτισμό της Γερμανίας.

Μέσα σε όλη αυτή την παγκόσμια αναταραχή, η οποία απειλεί να προκαλέσει μία τεράστια καταιγίδα στον πλανήτη, με απρόβλεπτα επακόλουθα, αυτό που απαιτείται επειγόντως στη χώρα μας είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής – η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων σε κάποια βασικά θέματα, αφού διαφορετικά θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ελλάδα” (ΒΒ).

.

Άρθρο

Το αργότερο στο τέλος του επομένου έτους, αυτός που θα μπορούσε να γελάσει τελευταίος θα ήταν ενδεχομένως ο πρόεδρος της Ρωσίας – η χώρα του οποίου υφίσταται μία κατά μέτωπο σφοδρή οικονομική και χρηματοπιστωτική επίθεση εκ μέρους της Δύσης, των Η.Π.Α. και της ΕΕ υπό την ηγεσία της Γερμανίας, παράλληλα με τη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της.

Η αιτία είναι το ότι διαθέτει ένα είδος «χρηματοπιστωτικού όπλου», το οποίο θα έπρεπε να φοβάται κυρίως η Ευρώπη – ενώ αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος, για τον οποίο έστειλε η υπερδύναμη μία ειδική στο θέμα υπήκοο της, ανώτατο στέλεχος μίας αμερικανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία ανέλαβε τη θέση του υπουργού οικονομικών (finance minister) της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός εθνικής οικονομίας της χώρας είναι επίσης ξένος πολίτης και τραπεζικός επενδυτής, ο οποίος έλαβε την υπηκοότητα με την ίδια γρήγορη διαδικασία, όπως η παραπάνω αμερικανίδα.

Περαιτέρω, η Ουκρανία ευρίσκεται ήδη σήμερα στα όρια της χρεοκοπίας – αφού το νόμισμα της έχει καταρρεύσει, το ΑΕΠ της περιορίζεται δραματικά, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη (γράφημα), ο χρυσός της κεντρικής της τράπεζας έχει «μεταναστεύσει» στις Η.Π.Α., ενώ τους επομένους μήνες θα κληθεί να πληρώσει ποσά της τάξης των 10 δις $, τα οποία αδυνατεί να καλύψει.

 .

Ουκρανία – η εξέλιξη του πληθωριστικού πυρήνα της χώρας.

 .

Η Ευρώπη βέβαια έχει βοηθήσει τη χώρα, εξοφλώντας τους απλήρωτους της λογαριασμούς φυσικού αερίου, απέναντι στην Gazprom – έχοντας εμβάσει πρόσφατα 500 εκ. €, από το συνολικό πακέτο των 1,6 δις € που έχει εγκρίνει ως βοήθεια. Εν τούτοις, το ποσόν αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ως σταγόνα στον ωκεανό, όταν τα «εκρηκτικά ομόλογα» που έχει εκδώσει η Ουκρανία καταστούν ληξιπρόθεσμα, στα τέλη του 2015.

Αναλυτικότερα, πριν από ένα περίπου έτος η Ουκρανία, έχοντας μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης των αναγκών της, πούλησε βιαστικά ομόλογα σε Ρώσους επενδυτές. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα ομόλογα αυτά υπάγονται σε ξένο Δίκαιο – γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις τους.

Εξετάζοντας τώρα κανείς αυτά τα ομόλογα, διαπιστώνει μία περίεργη ιδιαιτερότητα – μία «ρήτρα αδυναμίας πληρωμής», όπως θα μπορούσε να ονομασθεί. Σε αυτήν ακριβώς τη ρήτρα, την οποία ευχόμαστε να μην έχουν τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI,  οφείλεται ο χαρακτηρισμός τους ως «εκρηκτικά, θανατηφόρα ομόλογα».

Ειδικότερα, εάν η Ουκρανία καθυστερήσει την πληρωμή ή δεν μπορέσει να εξοφλήσει μία επιχείρηση, στην οποία η Ρωσία έχει την πλειοψηφία των μετοχών, τότε η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει την άμεση εξόφληση όλων αυτών των ομολόγων.

Με ένα απλοϊκό παράδειγμα, η παραπάνω υποχρέωση μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ενός ιδιοκτήτη ακινήτου, ο οποίος δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη του, να πληρώσει τους λογαριασμούς του δηλαδή – με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η πιστοληπτική του ικανότητα.

Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα, στην οποία έχει υποθηκεύσει το ακίνητο του, μπορεί να απαιτήσει την άμεση πληρωμή ολόκληρου του ενυπόθηκου δανείου του – ακόμη και αν έχει πληρώσει μέχρι τότε εμπρόθεσμα τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τόκους του.

Με βάση τα παραπάνω, η Ρωσία μπορεί να ζητήσει επίσης την πληρωμή των ομολόγων, εάν το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας υπερβεί το 60% του ΑΕΠ της – με αποτέλεσμα, εάν «εκραγούν» τα συγκεκριμένα ομόλογα, να υποχρεωθεί η Ουκρανία να πληρώσει ένα ποσόν της τάξης των 16 δις $, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποφύγει τη χρεοκοπία, οπότε θα έπρεπε να ενισχυθεί από την ΕΕ – ουσιαστικά από εκείνες τις χώρες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να την δανείσουν, όπως κυρίως η Γερμανία.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading