Ο ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος

Οι νομισματικές υποτιμήσεις

Τα προβλήματα όμως δεν πρόκειται να περιορισθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αλλά θα επεκταθούν και στον υπόλοιπο πλανήτη – ειδικά επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του πετρελαϊκού πολέμου, τον οποίο διεξάγουν οι Η.Π.Α. με σύμμαχο τη Σαουδική Αραβία. Παρά το ότι δε τα βλέμματα έχουν επικεντρωθεί στα προβλήματα του ρουβλίου, όλα τα νομίσματα των χωρών παραγωγής ενέργειας έχουν υποτιμηθεί ραγδαία – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Πετρέλαιο – η συνεχιζόμενη υποτίμηση των νομισμάτων των χωρών που παράγουν πετρέλαιο

 .

Η αιτία των υποτιμήσεων είναι προφανώς η συνεχής μείωση των εσόδων όλων αυτών των κρατών, λόγω της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου – η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχι μόνο στη Ρωσία αλλά, επίσης, στις οικονομίες της Βραζιλίας, της Νιγηρίας και της Αλγερίας.

Ειδικά λοιπόν σε εκείνες τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσον αφορά το ΑΕΠ τους (26%), καθώς επίσης τις εκδόσεις ομολόγων τους στο εξωτερικό (21%). Σε αυτές τις χώρες, οι αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των τιμών θα περιορίσουν τόσο τα δημόσια έσοδα, όσο και το ΑΕΠ τους – ενώ θα έχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα συναλλαγματικά τους αποθέματα, οπότε στα νομίσματα και στα εξωτερικά χρέη τους.

Ορισμένες από αυτές θα απειληθούν ενδεχομένως με χρεοκοπία, η οποία συνήθως είναι ένας συνδυασμός του υψηλού εξωτερικού χρέους και των συναλλαγματικών αποθεμάτων – σε κάθε περίπτωση δε, θα οδηγηθούν στην παγίδα του χρέους, αφού δεν θα μπορούν να καταφύγουν σε εξωτερικό δανεισμό, κάτω από τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Για να αποφύγουν την παγίδα, οι αναδυόμενες χώρες μειώνουν τις τοποθετήσεις τους στις διεθνείς χρηματαγορές (γράφημα) – με αποτέλεσμα να έχει ήδη παρατηρηθεί ένας σημαντικός περιορισμός της παγκόσμιας ρευστότητας, ο οποίος θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις αγορές ομολόγων, στα χρηματιστήρια κοκ., αφού θα είναι δυσκολότερη η αναζήτηση ρευστότητας από χώρες και επενδυτές.

 .

Αναδυόμενες αγορές, εξαγωγείς ενέργειας – η μείωση στις καθαρές εξαγωγές κεφαλαίου εκ μέρους των χωρών

 .

Εάν συνεχιστεί λοιπόν ο πόλεμος, λόγω του οποίου οι Η.Π.Α. έχουν ανατιμήσει το δολάριο (για να εξισορροπήσουν τα κέρδη των χωρών του κόλπου, οπότε να μην τεθεί σε κίνδυνο το μονοπώλιο των πετροδολαρίωνάρθρο), το 2015 θα αποδειχθεί ένα εξαιρετικά περιπετειώδες έτος.

Φυσικά οι μεγάλοι χαμένοι του παιχνιδιού δεν θα είναι μόνο οι αντίπαλοι της υπερδύναμης αλλά, κυρίως, οι Πολίτες της – αφού η χειραγωγημένη υψηλή ισοτιμία του δολαρίου μειώνει τις εξαγωγές, αυξάνει τις εισαγωγές, εκτινάσσει στα ύψη το εμπορικό έλλειμμα και καταστρέφει μεθοδικά την αμερικανική οικονομία.

Υστερόγραφο: Στο ευρωπαϊκό monopoly που διεξάγεται παράλληλα, εις βάρος φυσικά των Πολιτών, η Κίνα έχει εισέλθει για καλά στη Νότια Ευρώπη – στην Ελλάδα και στην Ιταλία με όπλο αιχμής της Cosco (άρθρο), την οποία δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς, όσον αφορά τις μεθόδους της.

Για τη βόρεια Ευρώπη, με στόχο τη Γερμανία, φαίνεται πως έχει αναλάβει την ευθύνη η Ρωσία – ο πρόεδρος της οποίας έχει στο στόχαστρο του την καγκελάριο, συμμάχους του δε τη γερμανική βιομηχανία, η οποία υποφέρει από τις επιβληθείσες κυρώσεις, λόγω της μείωσης των εξαγωγών της.

Στη Μέση Ανατολή τώρα συνεργάζονται και οι δύο δυνάμεις, με τη βοήθεια του Ιράν, ενώ η Αφρική είναι το αποκλειστικό πεδίο της Κίνας – η οποία αγοράζει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές του, εις βάρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε δολάρια, από τα οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανεξαρτητοποιηθεί (να τα μειώσει). Παραμένει λοιπόν νομοτελειακό το κραχ του δολαρίου (ανάλυση), παρά τη σημερινή «πτήση» του σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading