Πικρές αλήθειες – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Πικρές αλήθειες

Μείωση-IQ

Η μέση ανθρώπινη ευφυΐα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια – ενώ πολλοί υποψιάζονται πως αυτό συναντάται κυρίως στη Δύση, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της μεγάλης ευημερίας, την οποία βιώνει μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

 .

Η Δύση είναι στο τέλος της, την καταστρέψαμε μόνοι μας, τα κάναμε θάλασσα. Ρίξαμε αιώνες πολιτισμού στα σκουπίδια. Θα θέλαμε αλήθεια τα εγγόνια μας να μιλούν κινέζικα;

.

Άρθρο

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία εύλογα μας ανησυχούν σήμερα – ενώ ένα από τα σημαντικότερα είναι ίσως ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας, στον οποίο αναφέρθηκε ακόμη και ο Πάπας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «καθ’ οδόν».

Η γιγάντωση της ισλαμικής στρατιωτικής οργάνωσης ISIS, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στο Ιράκ, τοποθετώντας τις βάσεις μίας βίαιης «αναδιανομής της εξουσίας» στη Μέση Ανατολή, είναι σίγουρα ένας επόμενος κίνδυνος – τον οποίο μάταια προσπαθούν να «βομβαρδίσουν» οι αμερικανοί, κατανοώντας ενδόμυχα πως χάνουν το παιχνίδι.

Η υπερχρέωση της Δύσης, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν οι κεντρικές τράπεζες τυπώνοντας τόνους χάρτινων χρημάτων χωρίς αντίκρισμα (γράφημα), μηδενίζοντας τα βασικά επιτόκια και χειραγωγώντας τις αγορές, δεν αποτελεί σίγουρα το νούμερο τρία κίνδυνο – αλλά, με απόσταση, τον πρώτο.

 .

ΗΠΑ – η εξέλιξη του ισολογισμού της FED, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

ΗΠΑ – η εξέλιξη του ισολογισμού της FED, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

 .

Έχοντας τώρα όλα αυτά στο μυαλό μας, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από τα παραπάνω, με τη χρεοκοπία της Ιαπωνίας προ των πυλών, με τη διάλυση της Ευρωζώνης στο ορατό μέλλον κοκ., εύκολα ξεχνάμε ή, τουλάχιστον, δεν θέτουμε στο σωστό πλαίσιο την εξαιρετική πρόοδο της ανθρωπότητας στο πέρασμα των αιώνων – επίσης, την αξιοσημείωτη απόδοση της Δύσης, παρά τα τεράστια λάθη της (πόλεμοι κλπ.).

Ειδικότερα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε σταθερά, με την πείνα και την εξαθλίωση να μειώνονται. Αρκετές σοβαρές ασθένειες και θανατηφόρες επιδημίες έχουν πλέον εξαλειφθεί, μπορούμε να γυρίζουμε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε 24 ώρες, η τεχνολογία έχει τεράστια εξέλιξη, ενώ κατακτήσαμε σε κάποιο βαθμό το κοντινό μας διάστημα, θέτοντας δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη  γη.

Οι μεταπολεμικές δε γενιές είναι οι πλέον ευημερούσες στην ιστορία του πλανήτη – ενώ πετύχαμε πολλά άλλα πράγματα, τα οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητα, όπως νομίζουμε σήμερα.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν λοιπόν πως διαθέτουμε ως είδος την απαραίτητη νοημοσύνη, την πολιτική βούληση, την κοινή λογική, την επιμονή και την υπομονή, για να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε με όλες τις προκλήσεις – οπότε οι ανησυχίες που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου θα μπορούσαν να είναι υπερβολικές.

Τι θα συνέβαινε όμως αλήθεια, εάν χάναμε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις αξίες μας, ως μία παγκόσμια κοινωνία; Είναι πιθανόν να συμβαίνει ήδη κάτι τέτοιο, όπως αποδεικνύεται σε κάποιο βαθμό από το μάλλον τρομακτικό γράφημα που ακολουθεί;

 .

Οι προβλέψεις των ερευνητικών κέντρων για την εξέλιξη του δείκτη IQ στον άνθρωπο.

Οι προβλέψεις των ερευνητικών κέντρων για την εξέλιξη του δείκτη IQ στον άνθρωπο.

 .

Σύμφωνα με το γράφημα, η μέση ανθρώπινη ευφυΐα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια – ενώ πολλοί υποψιάζονται πως αυτό συναντάται κυρίως στη Δύση, ενδεχομένως ωε αποτέλεσμα της μεγάλης ευημερίας, την οποία βιώνει μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει βέβαια πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο – κάτι που συμπεραίνεται από τα τεράστια ποσά που δαπανώνται από πάρα πολλές χώρες, σε εξοπλιστικά πολεμικά προγράμματα.

Ειδικότερα, οι παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες, σε μία εποχή που σε γενικές γραμμές βασιλεύει η ειρήνη, υπερβαίνουν το 1,7 τρις $ – είναι δηλαδή υψηλότερες από τις επενδύσεις στην ενέργεια, από την οποία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα το μέλλον της ανθρωπότητας (γράφημα).

 .

Η εξέλιξη των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό

Η εξέλιξη των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό

  .

Εάν τώρα κατανοήσει κανείς πως όλα αυτά τα πολεμικά όπλα που κατασκευάζονται έχουν μηδενικό οικονομικό ή κοινωνικό όφελος, αφού δεν παράγουν απολύτως τίποτα, ενώ αυξάνουν τα ήδη υπερδιογκωμένα δημόσια χρέη, τότε απογοητεύεται – ενώ πείθεται παράλληλα σχετικά με την ορθότητα του πρώτου γραφήματος, όσον αφορά τον περιορισμό της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Πόσο μάλλον όταν το παραπάνω ποσόν, τα 1,7 τρις $, μειώνουν τα χρήματα που διατίθενται για την εκπαίδευση, για τα τρόφιμα, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για το περιβάλλον, για τη διαθεσιμότητα της ενέργειας κοκ. – για όλα τα σημαντικότερα προβλήματα δηλαδή της ανθρωπότητας, για τα οποία πλέον αδιαφορούμε.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading