Η ρωσική σταυροφορία – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η ρωσική σταυροφορία

ΕΙΚΟΝΑ---Ρωσία Η ρωσική σταυροφορία

Ενώ η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τη Ρωσία για θρησκευτικό πόλεμο, αρκετοί φοβούνται το ξέσπασμα μία μεγάλης σύρραξης στην περιοχή – λόγω του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου που βρέθηκε από το Ισραήλ, στα υψώματα του Γκολάν

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Σύμφωνα με μία ισχυρή ομάδα κληρικών της Σαουδικής Αραβίας, αποτελούμενης από 53 άτομα, η Ρωσία, μέσω της συμμετοχής της στη μάχη της Συρίας, σχεδιάζει μία χριστιανική σταυροφορία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ως εκ τούτου, η ομάδα αυτή κήρυξε έναν ιερό πόλεμο, υποσχόμενη κάθε είδους υλική, ηθική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη σε όλους όσους τάσσονται εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας, καθώς επίσης των συμμάχων της – της Ρωσίας και του Ιράν.

Στην ισλαμική μοναρχία, εθνική θρησκεία της οποίας είναι ο Ουαχαμπισμός, οι δηλώσεις των κληρικών έχουν επίσημο χαρακτήρα – οπότε, η έντονη προτροπή τους για έναν ιερό πόλεμο, με στόχο να προστατευθεί ολόκληρο το ισλαμικό έθνος, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Οι κληρικοί θεωρούν επίσης πως το ξεκίνημα των ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης είναι παρόμοιο με την εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν το 1980 – ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής από τον πρόεδρο Putin, συνδέεται με τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των γενεών στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των οποίων η χώρα έχει χάσει την πολιτική της σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά όμως, η εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η οποία δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, της δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα – πόσο μάλλον όταν η στρατηγική της Ρωσίας έχει στόχο να μειώσει την επιρροή της στον OPEC, μέσω του οποίου οι Σαουδάραβες μπορούσαν να ελέγχουν ανέκαθεν την τιμή του πετρελαίου. Στα πλαίσια αυτά, η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία – οπότε δεν είναι απίθανο να επικρατήσει το σενάριο της χρεοκοπίας της (άρθρο).

.

Η ευρωπαϊκή αλλαγή στάσης

Περαιτέρω, ενώ το γεωπολιτικό θρίλερ στην περιοχή συνεχίζεται, με τις Η.Π.Α. να μην αντιδρούν στα σχέδια της Ρωσίας, σύροντας την ενδεχομένως σε μία οικονομική παγίδα (άρθρο), η Ευρώπη αλλάζει ξαφνικά πορεία – ανακοινώνοντας πως επιθυμεί πια ομαλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Έχοντας ενδεχομένως εντυπωσιαστεί από τις ρωσικές επιτυχίες, καθώς επίσης προσπαθώντας να βρει κάποια λύση, όσον αφορά τα τεράστια κύματα μεταναστών που κατευθύνονται προς την κεντρική Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η ΈΕ δεν πρέπει να δέχεται τις αμερικανικές υποδείξεις, όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία – κάτι που δημιουργεί την εντύπωση πως έχει στόχο το τέλος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Οι Ρώσοι είναι ένας υπερήφανος λαός, η χώρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο“, δήλωσε ο κ. Juncker, κάνοντας σύμφωνα με πολλούς την ανάγκη φιλότιμο. “Δεν επιτρέπεται να την εκτοπίσει κανείς από την παγκόσμια σκηνή επειδή διαφορετικά, όπως διαπιστώσαμε, επιστρέφει πολύ γρήγορα. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ευπρέπεια στη Ρωσία, ενώ δεν θα επιτρέψουμε να μας υπαγορεύει τις σχέσεις μας μαζί της η Ουάσιγκτον“, συνέχισε, επικρίνοντας παράλληλα τον πρόεδρο των Η.Π.Α., επειδή είχε υποβαθμίσει τη Ρωσία σε μία περιφερειακή δύναμη, χωρίς παγκόσμιες προεκτάσεις.

Οι δηλώσεις αυτές είναι προφανώς ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, επειδή μέχρι σήμερα η ΕΕ συμφωνούσε απόλυτα με τις Η.Π.Α. στο θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας – ενώ ακολουθούν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς της VW (άρθρο), η οποία έχει κάνει περισσότερες παρατυπίες στα οχήματα της, από αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανησυχώντας πολύ για τις εξαγωγές της.

.

Το Ισραήλ

Συνεχίζοντας, αρκετοί φοβούνται το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με απρόβλεπτες προεκτάσεις, κρίνοντας από την  ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου από το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό όμως δεν είναι τόσο θετικό για τη χώρα, όσοι ακούγεται – αφού βρέθηκε στα υψώματα του Γκολάν, το οποίο ανήκε στη Συρία και καταλήφθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πολέμου του 1967 (χάρτης που ακολουθεί).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ισραήλ

.

Στο σημείο αυτό η κατάσταση περιπλέκεται, επειδή αφενός μεν το Ισραήλ θεωρεί δική του την περιοχή, αφετέρου ο ΟΗΕ έχει διαφορετική άποψη, κρίνοντας πως αποτελεί έδαφος της Συρίας. Εύλογα λοιπόν κυριαρχεί η εντύπωση ότι, το γεγονός αυτό ίσως αποτελέσει τη σπίθα που θα οδηγούσε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο – λόγω των οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται, ενώ συμμετέχουν στη διαμάχη όλες οι μεγάλες δυνάμεις, έχοντας ήδη δημιουργήσει αντίπαλες συμμαχίες.

Σύμφωνα τώρα με μία ισραηλινή αναφορά (πηγή), οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν είναι τεράστιες – πολλά δισεκατομμύρια βαρέλια, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν εύκολα τις ανάγκες της χώρας (270.000 βαρέλια ημερησίως) για πολλά χρόνια. Φυσικά πρέπει να βρεθεί πόσο κοστίζει η εξόρυξη του, για να αποδειχθεί εάν είναι συμφέρουσα ή όχι – ενώ προφανώς οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ δεν θα επιτρέψουν εύκολα την εξόρυξη του δικού τους πετρελαίου.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading