Το σιδηρούν τρίγωνο (β) – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το σιδηρούν τρίγωνο (β)

ΕΙΚΟΝΑ---Ρωσία,-ΗΠΑ

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ευρίσκονται σε μία de facto εμπόλεμη κατάσταση με το ΝΑΤΟ, σε οικονομικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, αμφισβητώντας και μη αποδεχόμενες την παγκόσμια κυριαρχία του – η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και των Η.Π.Α.» είναι το επόμενο λογικό βήμα προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας ηγεμονίας – η οποία θεωρείται απαραίτητη από τη δυτική ελίτ, εάν δεν θέλει να χάσει τον πόλεμο από το αντίπαλο δέος, από τη συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα.

Με το δολάριο να πλησιάζει στο τέλος του, με το θνησιγενές ευρώ να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, καθώς επίσης με τις δύο περιοχές να διατηρούνται τεχνητά στη ζωή, με τη βοήθεια των συνεργαζομένων μεταξύ τους κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ, Fed), η ένωση της ΕΕ με τις Η.Π.Α. είναι η μοναδική δυνατότητα επιβίωσης της αγγλοσαξονικής κυρίως ελίτ – η οποία ελέγχει όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πολιτική” (Άρης Οικονόμου).

 .

Άρθρο

Όπως έγραψα στο πρώτο μέρος του κειμένου (σύνδεσμος), αυτά που συζητήθηκαν στη διήμερη πρόσφατη τέταρτη σύσκεψη της Μόσχας, όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, την οποία οργάνωσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας, θα έπρεπε να προβληματίσουν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη – εάν πράγματι θελήσει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία ή να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Η αιτία είναι το ότι, αποφασίσθηκε η στενή συνεργασία των τριών χωρών (Ρωσία, Κίνα, Ιράν)   εναντίον των πυραυλικών συστημάτων του Πενταγώνου, η οποία όμως δεν έχει μόνο αμυντική μορφή, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό επιθετική – καθιστώντας έναν πυρηνικό πόλεμο, μέσω των ενεργειών πρόληψης του, όλο και πιο επικίνδυνο. Τα πιθανότερα πεδία μάχης δε, για την ανταλλαγή πυρηνικών βολών, θεωρούνται η Ευρώπη (κυρίως η Πολωνία, η Τσεχία και η Βουλγαρία), καθώς επίσης, από ασιατικής πλευράς, η Ιαπωνία (πηγή).

Όπως ανέφεραν τώρα οι υπουργοί άμυνας της Ρωσίας και του Καζακστάν, ευρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η τοποθέτηση ενός κοινού αμυντικού πυραυλικού συστήματος των δύο χωρών – ως μέρος της ενσωμάτωσης του εναέριου χώρου των συνεργαζομένων χωρών, για τη συλλογική ασφάλεια τους.

Περαιτέρω, το Ιράν πρότεινε τη συνεργασία της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, έτσι ώστε να υπάρξει μία από κοινού αντίδραση, όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά – καθώς επίσης απέναντι στην απειλή που συνιστά η αντιπυραυλική ασπίδα της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, όσον αφορά την ασφάλεια των τεσσάρων κρατών.

Η Ρωσία θεωρεί επίσης πως η στρατιωτική συνεργασία της με την Κίνα αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της – ενώ φάνηκε πως η στρατηγική αντιμετώπιση των Η.Π.Α., εκ μέρους της Ρωσίας και του Ιράν, είναι ακριβώς η ίδια, στα πλαίσια της δημιουργίας μίας «πολύ-πολικής» νέας τάξης πραγμάτων, η οποία θα αντικαταστήσει τη μονοπολική των Η.Π.Α. (άρθρο).

.

Η στρατιωτική άνοδος της Ρωσίας

Οι δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ γιόρτασαν τόσο πολύ και για τόσο πολλά χρόνια τη διαφαινόμενη κατάρρευση της Ρωσίας, την εποχή του Jelzin (ανάλυση), ώστε τους διέφυγε το εξής: τα ρωσικά όπλα δεν είναι σήμερα, από πολλές πλευρές, μόνο σύγχρονα, αλλά, επίσης, διαθέτουν μία εξαιρετικά υψηλή τεχνολογία. Ειδικά τα νέα αντιαρματικά οχήματα (τανκς) τα Τ-14 Armata (MBT, Main Battle tank), είναι πιθανότατα τα πλέον θανατηφόρα θωρακισμένα οχήματα μάχης του πλανήτη.

Εκτός αυτού, η Ρωσία κατασκευάζει εντυπωσιακά πολεμικά αεροπλάνα – όπως το Suchoi Su-35, το οποίο θα αγορασθεί πιθανότατα από την κινεζική πολεμική αεροπορία, για την προστασία των νησιών στην ανατολική κινεζική θάλασσα (σχεδιάζονται ήδη 24 αεροπλάνα). Στο οπλοστάσιο της Ρωσίας δε θα προστεθεί το 2016 ένα σύγχρονο αμυντικό πυραυλικό σύστημα (Top-secret-RS-26), το οποίο θεωρείται πως θα είναι το καλύτερο παγκοσμίως.

.

Η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα

Περαιτέρω, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας, συντονίζουν τις μεταξύ τους πολεμικές ασκήσεις τόσο στενά, όσο ποτέ μετά τη σύγκρουση τους το 1960 – επίσης σε επίπεδο ναυτικού, όπου ξεκινούν μία πολύ σημαντική άσκηση στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή εννέα πολεμικών πλοίων και από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα τώρα με το κινεζικό υπουργείο άμυνας, οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τη φιλική συνεργασία τους, ενώ θα αναπτύξουν τις δυνατότητες του ναυτικού τους – έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια τους στη θάλασσα. Με δεδομένο τώρα το ότι, οι κοινές ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών περιορίζονταν στο Ειρηνικό ωκεανό, αποτελούν ασφαλώς πρόκληση τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για τις Η.Π.Α. – ενώ έχουν μία σημαντικότατη γεωπολιτική σημασία.

Ουσιαστικά λοιπόν το σιδερένιο τρίγωνο Ρωσία-Ιράν-Κίνα ευρίσκεται σε μία «de facto» εμπόλεμη κατάσταση με το ΝΑΤΟ, σε όλα τα επίπεδα – μη αποδεχόμενο την παγκόσμια κυριαρχία του, την οποία επίσης αμφισβητεί σε όλα τα επίπεδα, ευρισκόμενο σε πορεία αλλαγής ακόμη και του χρηματοπιστωτικού του συστήματος.

.

Οι Η.Π.Α.

Από τη δική του πλευρά, το Πεντάγωνο προετοιμάζει πυρετωδώς ένα καινούργιο παγκόσμιο αμυντικό δόγμα – το οποίο στηρίζεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του αμερικανικού  στρατού, με την ονομασία «Νικώντας σε έναν πολύπλοκο κόσμο, 2020-2040» (Winning in a Complex World, 2020-2040).

Το βασικό του σχέδιο στηρίζεται σε μεταβλητές που αλλάζουν συνεχώς: δηλαδή στο «ο εχθρός είναι άγνωστος, η γεωγραφία είναι άγνωστη και οι συμμαχίες είναι άγνωστες» – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του στρατού.

Φυσικά η παραδοχή αυτή ακούγεται παρανοϊκή, επειδή είναι πράγματι παρανοϊκή – αφού είναι αδύνατον ποτέ να αναπτύξει κανείς μία στρατηγική ή οτιδήποτε άλλο, χωρίς να γνωρίζει καμία απολύτως μεταβλητή και κανέναν συντελεστή.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading