Οι διεθνείς εξελίξεις και η Ελλάδα – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι διεθνείς εξελίξεις και η Ελλάδα

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-κόσμος,-τραγωδία

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη, εάν κάποια χώρα υιοθετούσε ξανά τον κανόνα του, με πιθανότερο πρώτο υποψήφιο τη Ρωσία – οι λανθασμένες τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού οικονομικών σε πρόσφατο άρθρο του

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η Βενεζουέλα, ευρισκόμενη σε κατάσταση πανικού, ενεχυρίασε 1,4 εκ. ουγγιές χρυσού από τα αποθέματα της, έναντι ενός δανείου ύψους 1 δις $, στη Citibank – στο μεγαλύτερο ενεχυροδανειστήριο του πλανήτη, όσον αφορά το χρυσό.

Η συμφωνία αυτή, η οποία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την αξία του χρυσού ως εγγύηση για την παροχή χρημάτων, σε έναν υπερχρεωμένο κόσμο, βυθισμένο σε γεωπολιτικές κρίσεις (όπως η πρόσφατη στο Ιράν, όπου κατασχέθηκε ένα εμπορικό πλοίο, με αποτέλεσμα να στείλουν οι Η.Π.Α. ένα καταδρομικό για να το απελευθερώσει), προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών – οι οποίοι φαίνεται να δίνουν πλέον περισσότερη σημασία στο χρυσό.

Η τιμή του άλλωστε θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη, εάν κάποια χώρα υιοθετούσε ξανά τον κανόνα τουμε πιθανότερο πρώτο υποψήφιο τη Ρωσία, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του χρυσού ρουβλίου (άρθρο), για να προστατευθεί από τις οικονομικές επιθέσεις της Δύσης, όσον αφορά τουλάχιστον το νόμισμα της. Υπάρχουν βέβαια πολλοί άλλοι λόγοι, οι οποίοι «συνηγορούν» υπέρ του χρυσού, όπως οι εξής:

(α) Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σχεδιάζει την είσοδο της στο εγχείρημα της ποσοτικής διευκόλυνσης (QE), το οποίο υιοθέτησε πρόσφατα και η ΕΚΤ – αγοράζοντας ομόλογα από κινεζικούς εκδότες, για να αυξήσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Αυτό σημαίνει πως εισέρχεται στο νομισματικό πόλεμο που διεξάγεται παγκοσμίως, με πρώτο στόχο της την Ιαπωνία και το γεν – θέλοντας προφανώς να προστατεύσει τις εξαγωγές των προϊόντων της, περιορίζοντας τις εισαγωγές της.

Βέβαια, η κυβέρνηση της Κίνας διέψευσε τις παραπάνω φήμες, λέγοντας πως δεν πρόκειται να υιοθετήσει πακέτα ρευστότητας αυτού του είδους, έχοντας άλλα εργαλεία στη διάθεση της – κάτι που απογοήτευσε μεν τις αγορές, αλλά δεν έγινε πιστευτό από αυτούς που γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα.

(β)  Η Fed, η οποία έχει δήθεν σταματήσει την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, μετά από τρία διαδοχικά πακέτα, φαίνεται πως θα αναβάλλει την αύξηση των βασικών επιτοκίων, την οποία είχε προαναγγείλει για μετά τον Ιούνιο – λόγω του χαμηλού πληθωρισμού, καθώς επίσης της ξαφνικά αδύναμης ανάπτυξης της οικονομίας των Η.Π.Α., μεταξύ άλλων εξ αιτίας της υψηλής ισοτιμίας του δολαρίου.

Με δεδομένο δε το ότι, οι περισσότερες οικονομίες στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι υπερδανεισμένες σε δολάρια, η Fed θέλει προφανώς να αποφύγει τις μαζικές αθετήσεις πληρωμών και τις χρεοκοπίες – οι οποίες θα προκαλούνταν εάν αύξανε τα επιτόκια, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ισοτιμία του δολαρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες βέβαια θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη σύσκεψη της κεντρικής τράπεζας – οπότε πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός.

(δ)  Η πιθανή πτώχευση της Ουκρανίας, εάν δεν βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό, ύψους 40 δις $, με τη βοήθεια του ΔΝΤ – γεγονός που θα προκαλούσε ένα επόμενο κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών στη χώρα, το οποίο θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπισθεί.

(δ) Η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία πιθανότατα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ, εάν δεν εισπράξει τα 7,2 δις € εκ μέρους της Τρόικας, επιτυγχάνοντας μία νέα συμφωνία μαζί της – πόσο μάλλον τα ομόλογα της ΕΚΤ, τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

.

Η Ελλάδα

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η μάχη που δίνει με τους πιστωτές της φαίνεται πως οδηγείται σε έναν επόμενο γύρο – αφού ο προηγούμενος δεν απέδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από το τελευταίο άρθρο του υπουργού οικονομικών, στο οποίο παρουσιάζει τις επίκαιρες διαπραγματεύσεις, από τη δική του φυσικά πλευρά (πηγή).

Ο υπουργός περιγράφει σε ποιά σημεία συμβαδίζει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα (ανανέωση του φορολογικού συστήματος, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, πολύ μικρός ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων, γραφειοκρατία, εμπόδια στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων κοκ.) – καθώς επίσης ποιές διαφορές εμποδίζουν την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας.

Η φράση βέβαια στην αρχή του κειμένου του, σύμφωνα με την οποία “Εμείς και οι εταίροι μας συμφωνούμε ήδη στα περισσότερα“, αποδεικνύεται «κενή» στη συνέχεια – αφού ακολουθούν τα δύο μεγάλα εμπόδια, λόγω των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, όσον αφορά ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα: οι διαφορές όσον αφορά την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, καθώς επίσης οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα στήριζαν τη διαδικασία εξυγίανσης, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός επικεντρώνει τις δημοσιευμένες σκέψεις του στη δημοσιονομική εξυγίανση, αντί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – γεγονός που σημαίνει ότι, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εξόδου της χώρας από την κρίση, αφού είναι αδύνατη χωρίς να προηγηθεί η ανάπτυξη.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, ιδίως βέβαια η ελληνική κοινωνία για να πεισθεί, δεν είναι απλά και μόνο η δημοσιονομική της εξυγίανση – ακόμη και αν υποθέσουμε πως θα ήταν εφικτή, χωρίς τη βοήθεια της ανάπτυξης. Ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων, η οποία είναι εύλογα αδύνατη χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – γεγονός που σημαίνει με τη σειρά του πως απαιτούνται αναπτυξιακές επενδύσεις.

Κανέναν Έλληνα άνεργο δεν ενδιαφέρει ουσιαστικά η δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλουν οι δανειστές – αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας, με μισθούς που να μπορούν να εξασφαλίζουν την επιβίωση του.

Εάν λοιπόν δεν επιτευχθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης που να καταπολεμάει την ανεργία (ανά θέση εργασίας απαιτείται 50.000 € ετήσιο ΑΕΠ), η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση – οπότε το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν η εξάρτηση της από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας (τρίτο μνημόνιο), το οποίο θα ακολουθούταν από ένα τέταρτο, ένα πέμπτο κοκ., έως ότου οι Ευρωπαίοι θα έχαναν εντελώς την υπομονή τους, εγκαταλείποντας τη χώρα στη μοίρα της.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading