Οι μυστικές ατζέντες – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι μυστικές ατζέντες

ΕΙΚΟΝΑ---κρυφή-αριστερή-ατζέντα Οι μυστικές ατζέντες

Ελπίζουμε να μην επιδιώκεται κρυφά η επιστροφή στη δραχμή, αφού προηγουμένως δημιουργηθούν σκόπιμα οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα δημοψήφισμα – αντί της διαγραφής χρέους ή/και ενός αναπτυξιακού προγράμματος, με βάση τις εξαγωγές

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Είχα ένα θείο που σκεφτόταν πάντοτε με άμεσο και εύστοχο τρόπο. Μία ημέρα με σταμάτησε στο δρόμο και με ρώτησε: «Ξέρεις πώς βασανίζει ο διάβολος τις ψυχές στην κόλαση;».

Όταν του είπα απορημένος όχι, μου απάντησε: «Τις αφήνει να περιμένουν» – και απομακρύνθηκε” (C.G.Jung, Ελβετός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής).

.

Άρθρο 

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, η Ελλάδα οδηγείται από την κυβέρνηση της εκτός της Ευρωζώνης – ειδικά μετά την αναίρεση του αιτήματος διαγραφής χρέους, επάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ανεξάρτητα τώρα από το εάν συμφωνούμε εμείς ή όχι με την υιοθέτηση της δραχμής, η ίδια η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν την επιδιώκει, ενώ τη θεωρεί καταστροφική – για λόγους που έχει αναφέρει και οι οποίοι δεν είναι καθόλου λανθασμένοι.

Εκτός αυτού, ελάχιστοι θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να διαχειρισθεί τυχόν έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση – αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τα σημερινά, πολύ μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παράλληλα οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ακόμη και αν συνοδεύεται από τα καταστροφικά μέτρα που επιβάλλονται με τα μνημόνια – όπως φαίνεται από μία πρόσφατη δημοσκόπηση (μέσα Μαρτίου) της εταιρείας marc.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, πολιτική, πρόθεση ψήφου

.

Από την άλλη πλευρά, η παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης δεν διακινδυνεύει, ακόμη και αν οδηγηθεί στη στάση πληρωμών (ανάλυση) – ενδεχομένως ούτε καν από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της, η οποία φαίνεται πλέον εξαιρετικά πιθανή (άρθρο). Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν;

.

Η ενδεχόμενη κρυφή ατζέντα

Συνεχίζοντας, ακόμη και αν υποθέσουμε πως θα ξεπεραστεί η στενότητα ρευστότητας της επομένης εβδομάδας, καθώς επίσης των τριών μηνών που ακολουθούν, το καλοκαίρι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι ανάλογο – αφού πρέπει να πληρωθούν, μαζί με την ανακύκλωση των εντόκων γραμματίων,  5,96 δις € τον Ιούλιο και 4,2 δις € τον Αύγουστο, εκ των οποίων 3,5 δις € και 3,2 δις € αφορούν ομόλογα της ΕΚΤ (πηγή: Bloomberg).

Η αποπληρωμή των δανείων του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF έχει μεταφερθεί στα έτη 2022/2024 και εξυπηρετούνται μόνο οι τόκοι, με επιτόκιο 0,6% – ενώ υπολείπονται να δοθούν στην Ελλάδα ακόμη 1,8 δις €, όταν και εάν γίνει αποδεκτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υπέβαλλε η κυβέρνηση, τη Δευτέρα από το Euro Group. Επίσης 1,9 δις € από τα κέρδη της ΕΚΤ, για τα οποία όμως υπάρχουν διαμάχες – ενώ από το ΔΝΤ αναμένονται ακόμη 3,5 δις € το 2015, καθώς επίσης 5,4 δις € το 2016.

Συνολικά λοιπόν η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει το ανώτατο 7,2 δις € από την Τρόικα το 2015, ενώ το ίδιο έτος λήγουν ομόλογα, δάνεια του ΔΝΤ και τόκοι, ύψους περί τα 21 δις €, χωρίς να υπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια. Επομένως, μόνο για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χρειάζονται ακόμη 13,8 δις € – τα οποία δεν μπορεί να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές, έχοντας χάσει εντελώς την πρόσβαση της.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading