Τραπεζική χρεοκοπία στην Αυστρία – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τραπεζική χρεοκοπία στην Αυστρία

Hypo-Alpe-Adria Τραπεζική χρεοκοπία στην Αυστρία

Η θεαματική είδηση της στάσης πληρωμών μίας κρατικής τράπεζας, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές – κυρίως στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, στο οποίο υπάρχουν πολλά ζόμπι ιδρύματα

 .

Η «κακή τράπεζα» (Bad Bank) της αυστριακής «Hypo Alpe Adria» εμφάνισε ξαφνικά «κεφαλαιακό έλλειμμα» ύψους 7,6 δις €, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξοφλήσει τα ομόλογα που έχει εκδώσει – οπότε η εποπτική αρχή της χώρας (FMA) ανακοίνωσε τη χρεοκοπία ουσιαστικά της τράπεζας, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαρτίου του 2016. Έως τότε θα πρέπει να προετοιμαστεί ένα σχέδιο μερικής εξυπηρέτησης των οφειλών της, μία «αναδιάρθρωση» δηλαδή του χρέους της, αφού το δημόσιο δεν φαίνεται πρόθυμο να τη διασώσει.

Η θεαματική αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές – κυρίως στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, στο οποίο υπάρχουν πολλές ζόμπι τράπεζες (ανάλυση). Ειδικότερα, οι πιστωτές των αδύναμων τραπεζών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να διασώσουν τα χρήματα τους, αποσυρόμενοι τόσο από τις μετοχές, όσο και από τα ομόλογα των τραπεζών – με επακόλουθο να δεχθεί μεγάλες πιέσεις ο κλάδος.

Εκτός αυτού, θεωρείται δεδομένο το ότι, οι πιστωτές της αυστριακής τράπεζας θα καταθέσουν αγωγές εναντίον του δημοσίου – με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, επειδή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πείσει πως το κεφαλαιακό έλλειμμα εμφανίσθηκε ξαφνικά, ενώ δημιουργήθηκε εν αγνοία της. Πόσο μάλλον όταν η αυστριακή εφημερίδα Standard είχε ήδη πριν μία βδομάδα αναφερθεί στα προβλήματα της τράπεζας, τα οποία όμως η διοίκηση της είχε διαψεύσει αμέσως.

Η εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Αυστρίας, η FMA, προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενη πως η τράπεζα μπορεί ακόμη να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της. Εν τούτοις, δεν φαίνεται πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο στο ορατό μέλλον, αφού θεωρείται αδύνατον να πληρώσει τα χρέη της στην ημερομηνία λήξης τους.

Περαιτέρω το δημόσιο της χώρας, ως μοναδικός ιδιοκτήτης της «κακής τράπεζας», δεν είναι διατεθειμένο να αυξήσει τα κεφάλαια της – ενώ η FMA δήλωσε πως ένας διακανονισμός των χρεών της τράπεζας, μία συμφωνία με τους πιστωτές της δηλαδή, είναι προτιμότερη από τη χρεοκοπία της.

Η αιτία είναι το ότι, η πτώχευση της θα μείωνε σημαντικά τις αξίες των περιουσιακών της στοιχείων, με αποτέλεσμα να χαθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια – προκαλώντας ενδεχομένως την αποσταθεροποίηση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Αυστρίας.

Σύμφωνα με την Thomson Reuters, η τράπεζα οφείλει 68 τίτλους χρέους, με ένα συνολικό ποσόν της τάξης των 8,3 δις € – ένας εκ των οποίων, ύψους 470 εκ. €, είναι ληξιπρόθεσμος στις 6 Μαρτίου. Ένας επόμενος, αξίας 500 εκ. €, λήγει στις 20 Μαρτίου – οπότε η ανακοίνωση του χρεοστασίου έγινε με σκοπό να σταματήσει η πληρωμή τόκων και χρεολυσίων, έως ότου αποφασιστεί ο τρόπος διακανονισμού (διαγραφή, επιμήκυνση των υπολοίπων κοκ.).

Περαιτέρω, η Αυστρία είχε κρατικοποιήσει την τράπεζα με μία επείγουσα διαδικασία, μετά τις ζημίες που είχε υποστεί από την επέκταση της στα Βαλκάνια. Έκτοτε υπήρχαν συνεχώς φήμες, όσον αφορά την πιθανή χρεοκοπία της, τις οποίες η κυβέρνηση διέψευδε – έχοντας αποφασίσει να πληρώνει τα χρέη της, κυρίως λόγω των εγγυήσεων ύψους πολλών δις € ενός κρατιδίου της χώρας (Kaernten).

Εντός του 2014 είχε αρνηθεί να επιστρέψει σε ορισμένους επενδυτές τα χρήματα τους, παρά το ότι ήταν εγγυημένα από το κρατίδιο, με αποτέλεσμα να κατατεθούν αγωγές εναντίον της – όπως, για παράδειγμα, από τη Deutsche Bank. Τι Φθινόπωρο δε του 2014, η κυβέρνηση της Αυστρίας είχε «παρκάρει» τα μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Heta), ύψους 18 δις €, με στόχο τον έλεγχο τους.

Συνεχίζοντας, υπενθυμίζουμε πως ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος της Αυστρίας είναι βυθισμένος σε προβλήματα (άρθρο), χωρίς να εξαιρείται η μεγαλύτερη τράπεζα της – η Raiffeisen, η οποία θεωρείται ως η Goldman Sachs της χώρας (άρθρο). Το ύψος των ισολογισμών των τραπεζών της (γράφημα), τεκμηριώνει τη θέση μας – όπως επίσης η έκθεση τους στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στην Ουκρανία και στη Ρωσία.

 .

Αυστρία, τράπεζες – η εξέλιξη στον ισολογισμό των τραπεζών της χώρας.

 .

Ολοκληρώνοντας, όσον αφορά γενικότερα την πολιτική της Αυστρίας, χαρακτηρίζεται ως σκανδαλώδης, έχοντας δημιουργήσει τεράστιες ζημίες στο δημόσιο (άρθρο). Πρόσφατα δε είχαμε αναφερθεί στην τεράστια αύξηση του δημοσίου χρέους της, κατά 37% περίπου στο 118% του ΑΕΠ της, λόγω κρυφών χρεών (άρθρο), προβλέποντας την πιστοληπτική της υποτίμηση – η οποία πράγματι ακολούθησε μετά από δύο εβδομάδες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading