Νέα βουνά χρεών – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Νέα βουνά χρεών

Θάλλασα χρέουςΣυνεχίζοντας, το πρόβλημα της Κίνας είναι η τεράστια αύξηση του χρέους της μέσα σε λίγα μόνο χρόνια – ενώ η Ρωσία βρίσκεται στην τελευταία θέση, κινδυνεύοντας όμως να χρεοκοπήσει, λόγω της τεράστιας επίθεσης που δέχεται από τη Δύση, σε οικονομικό επίπεδο (το οποίο όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατιωτικό επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν τα εμπορεύματα δεν περνούν τα σύνορα, τότε ακολουθούν τα τανκς).

Η Μ. Βρετανία κατάφερε πάντως να μειώσει το συνολικό χρέος της, από 507% το 2007 στα 435% το 2014, τεκμηριώνοντας πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα – όταν η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, έχει αυξήσει εκθετικά το χρέος της.

Στο επόμενο γράφημα, στα αριστερά φαίνεται το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα των προϋπολογισμών ορισμένων χωρών το 2014, ενώ στα δεξιά το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται, για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος τους – σε ποσοστά επί του ΑΕΠ. Με κόκκινο σημειώνεται αυτό που θα έπρεπε να πετύχουν συνολικά, για να καταφέρουν να περιορίσουν πράγματι τα δημόσια χρέη τους.

 .

Μείωση χρέους – το αναγκαίο βήμα για να μπορεί να από-μειώνεται το χρέος. REVISED

 .

Η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Γερμανία ευρίσκονται στην καλύτερη θέση – οπότε η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η οποία παραδόθηκε στη νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη, είναι πάρα πολύ καλή. Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα τις προβλέψεις της McKinsey για το 2019, τα χρέη θα επιδεινωθούν σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα!

.

Επίλογος

Η εικόνα που έχουμε τόσο εμείς, όσο και η διεθνής κοινότητα για την πατρίδα μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστή – γεγονός που πρέπει να κατανοήσει η νέα κυβέρνηση μας, λειτουργώντας ανάλογα. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δηλαδή είναι κατά πολύ καλύτερη από το παρελθόν, με κριτήριο τη μελέτη, ενώ το μέλλον της αρκετά αισιόδοξο.

Μπορούμε και πρέπει λοιπόν να τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε σταθεροί στις θέσεις και στις αποφάσεις μας, παύοντας τα ταξίδια στο εξωτερικό – τις περιοδείες ζητιανιάς, όπως δυστυχώς αποκαλούνται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά η δραστηριοποίηση όλων των Ελλήνων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση – αφού διαφορετικά η ελπίδα θα μετατραπεί σε αυταπάτη, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την Ελλάδα.

.

Υστερόγραφο: Ασφαλώς έχει μεγάλα προβλήματα η Ελλάδα, όπως η ανεργία, η χρεοκοπία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αποψίλωση του παραγωγικού της ιστού, η φτώχεια, το ασφαλιστικό κοκ. Το μεγαλύτερο μέρος τους όμως οφείλεται στην εγκληματική πολιτική που μας επιβλήθηκε από την Τρόικα η οποία, εάν ακυρωθεί και αντικατασταθεί από μία εντελώς διαφορετική, σε συνδυασμό με τη διαγραφή χρέους, θα δημιουργήσει ένα επενδυτικό κλίμα αισιοδοξίας, προκαλώντας ανάπτυξη – χωρίς την οποία είναι αδύνατη η έξοδος μας από την κρίση.

Όσον αφορά τώρα το δημόσιο χρέος, είμαστε ανέκαθεν υπέρ της επιμήκυνσης του, με τα επιτόκια της ΕΚΤ – χωρίς βέβαια τα τεχνάσματα των διπλών ομολόγων που, αφενός μεν δεν προσφέρουν τίποτα σε εμάς (άρθρο), αφετέρου είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, όπως αποδείχθηκε από την Αργεντινή, ενώ αντιμετωπίζονται εύλογα από τους δανειστές μας ως προσπάθεια εξαπάτησης τους.

Η δυνατότητα όμως της επιμήκυνσης υπήρχε έως τις αρχές Οκτωβρίου όπου, η μη τήρηση της αντίστοιχης υπόσχεσης εκ μέρους της Ευρωζώνης, μας καταδίκασε να μην μπορούμε να απευθυνθούμε στις αγορές, για το δανεισμό μας με βιώσιμα επιτόκια. Έκτοτε, έχουμε το ηθικό έρεισμα της διαγραφής χρέους, εναλλακτικά δε τη χρεοκοπία (άρθρο) – η οποία είναι μεν οδυνηρή, αλλά πολύ λιγότερο από την υποταγή μας στη Γερμανία και στο ΔΝΤ, η οποία θα ισοδυναμούσε με την οριστική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς επίσης με την εσωτερική μας χρεοκοπία.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading