Η αρκούδα και ο δράκος – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η αρκούδα και ο δράκος

Κίνα και Ρωσία

Μία συνδυασμένη οικονομική επίθεση της Ρωσίας με την Κίνα, εναντίον των Η.Π.Α., θα έθετε τέλος στην αμερικανική ηγεμονία – ενώ η υπερδύναμη δεν θα είχε πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, κατά του V. Putin

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)
*Αρχείο – συλλογή διαχρονικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων

.

“Οι Η.Π.Α., από την εποχή της κυβέρνησης του G. Bush, προετοιμάζονται για έναν πυρηνικό πόλεμο – ενώ έχουν κατασκευάσει αμυντικά πυραυλικά συστήματα, στόχος των οποίων είναι η παρεμπόδιση της αντεπίθεσης του αντιπάλου, όταν χτυπηθεί από ατομική βόμβα. Κατά μήκος δε των συνόρων της Ρωσίας έχουν τοποθετήσει στρατεύματα μάχης, ενώ παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον. 

Τόσο η Μόσχα βέβαια, όσο και το Πεκίνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν τοποθετηθεί στο στόχαστρο της υπερδύναμης – προσπαθώντας να λάβουν τα μέτρα τους, όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες οικονομικές και στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον τους. Άλλωστε γνωρίζουν πως πριν ακόμη οι Η.Π.Α. επιτεθούν στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Συρία, προηγήθηκε η «δαιμονοποίηση» των ηγετών τους – καθώς επίσης οι ψεύτικες, σκόπιμα ενορχηστρωμένες κατηγορίες εναντίον τους.

Η Ρωσία όμως δεν είναι Ιράκ, Λιβύη ή Συρία – αφού το στρατιωτικό δόγμα της επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα υποστεί επίθεση, ακόμη και χωρίς να είναι πυρηνική. Φυσικά κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Κίνα, το μέγεθος της οποίας δεν επιτρέπει να θεωρείται ως ένας εύκολος αντίπαλος. Επομένως, οι Η.Π.Α. δεν συμπεριφέρονται λογικά, ενώ η αποικία τους, η Ευρώπη, δεν φαίνεται να αντιδράει, παρά το ότι θα πληρώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού, από τυχόν σύγκρουση των γκάνγκστερ, με την αρκούδα και το δράκο” (Dr. Roberts).

.

Άρθρο

Η υπερδύναμη έχει τοποθετήσει με τέτοιο τρόπο τα πιόνια της στην παγκόσμια σκακιέρα, έτσι ώστε το 2015 να είναι ένα έτος συγκρούσεων – εξαιρετικά έντονων και πολύ επικίνδυνων.

Αναλυτικότερα, όταν το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, επιτιθέμενο παράνομα στη Γιουγκοσλαβία και διαμελίζοντας την σε μικρά, εύκολα ελεγχόμενα κρατίδια, η Ρωσία ήταν πολύ αδύναμη για να αντιδράσει – λόγω της χρεοκοπίας της, η οποία της είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Το ίδιο συνέβη όταν η υπερδύναμη κατάργησε μονομερώς τη συμφωνία ΑΒΜ, ξεκινώντας την κατασκευή αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας – τα οποία είχαν δήθεν σκοπό να προστατέψουν την Ευρώπη, από τις ανύπαρκτους βέβαια διηπειρωτικούς πυραύλους του Ιράν.

Φυσικά η Ρωσία γνώριζε τον πραγματικό στόχο της υπερδύναμης – τον περιορισμό δηλαδή της ικανότητας της να αντεπιτεθεί, έτσι ώστε να μπορεί να την πιέσει εύκολα να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις, οι οποίες θα μείωναν την εθνική της ανεξαρτησία. Εν τούτοις, δεν είχε τη δύναμη να αντιδράσει – οπότε παρέμενε ουδέτερη.

Το καλοκαίρι του 2008 όμως, όπου η Δύση βυθιζόταν στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η Ρωσία βρήκε ξανά τη δύναμη της. Όταν λοιπόν η Γεωργία εισέβαλλε στην νότια Οσσετία (με εντολές των Η.Π.Α. οι οποίες, μαζί με το Ισραήλ, είχαν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει το στρατό της), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι Πολίτες, αντέδρασε έντονα.

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε με μεγάλη σφοδρότητα, οπότε μέσα σε ελάχιστες ώρες η Γεωργία ηττήθηκε – με αποτέλεσμα να βρεθεί ξανά υπό την κυριαρχία της Ρωσίας, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα.

Ο V. Putin θα μπορούσε τότε να συμπεριλάβει τη Γεωργία στην ρωσική ομοσπονδία, καθώς επίσης να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ηγέτη της (M. Saakaschwili) – τον οποίο είχαν τοποθετήσει οι Η.Π.Α. πρόεδρο, μέσω της «επανάστασης των ρόδων» που είχαν οι ίδιες ενορχηστρώσει (κάτι σχετικά ανάλογο με το πραξικόπημα της Ουκρανίας).

Εν τούτοις, η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματα της – γεγονός που θεωρήθηκε ως ένα μεγάλο στρατηγικό της λάθος, αφού ο ηγέτης της Γεωργίας παρέμεινε στη θέση του, προκαλώντας της συνεχώς νέα προβλήματα. Σήμερα δε οι Η.Π.Α. προωθούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, οπότε την κατασκευή ακόμη περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στα σύνορα της Ρωσίας – κάτι που δεν περίμενε η χώρα, έχοντας την εσφαλμένη άποψη πως η Ευρώπη δεν ήταν αποικία της υπερδύναμης, οπότε θα μπορούσε να εμποδίσει την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της.

Συνεχίζοντας, η ρωσική κυβέρνηση έχει πάψει πλέον να έχει αυταπάτες, όσον αφορά την ικανότητα της Ευρώπης να έχει τη δική της, αυτόνομη εξωτερική πολιτική – γνωρίζοντας πως οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Πολιτών τους, αλλά αυτά της υπερδύναμης. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε επίσημα ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος είπε πως δεν μπορεί κανείς να πετύχει τίποτα συζητώντας σε διπλωματικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους – οπότε είναι καλύτερα να διεξάγει συνομιλίες απευθείας με τον κυρίαρχο τους, με τις Η.Π.Α.

Επρόκειτο όμως για μία ακόμη αυταπάτη, αφού οι αμερικανοί δεν έχουν καμία πρόθεση να βρουν κάποια ειρηνική λύση με τη Ρωσία – με αποτέλεσμα να επικρατήσει ο ρεαλισμός στη χώρα, ειδικά μετά την οικονομική επίθεση που δέχθηκε, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που της επέβαλλε σύσσωμη η Δύση, οδηγώντας το ρούβλι σε μία τεράστια υποτίμηση (γράφημα).

 .

Οι «αποδόσεις» των διάφορων νομισμάτων ανά ο κόσμο

Οι «αποδόσεις» των διάφορων νομισμάτων ανά ο κόσμο, καθώς και αυτές για το ασήμι και το χρυσό.

 .

Όπως φαίνεται καθαρά από το γράφημα, το ρούβλι υπέστη τη μεγαλύτερη υποτίμηση απέναντι στο δολάριο, σχετικά με τα περισσότερα άλλα – συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος της υπό χρεοκοπία Αργεντινής. Το γεγονός δε ότι το δολάριο, το οποίο στηρίζεται από μία υπερχρεωμένη χώρα, με τεράστια δίδυμα ελλείμματα, έχοντας εκτυπώσει απίστευτα μεγάλες ποσότητες, ανατιμάται συνεχώς, τεκμηριώνει το μέγεθος της χειραγώγησης των αγορών – κάτι που φυσικά έχει ημερομηνία λήξης, με καταστροφικά επακόλουθα για την παγκόσμια οικονομία.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading