Τρόμος στη Λευκορωσία – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τρόμος στη Λευκορωσία

Λευκορωσία

Πανικοβλημένη από τις τραπεζικές επιθέσεις (Bank run) η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της τεράστιας υποτίμησης του νομίσματος της, απαγόρευσε τις ειδήσεις, τα διαδικτυακά καταστήματα και τις συναλλαγές συναλλάγματος (FX Trading)

 .

Το ρούβλι της Λευκορωσίας κατέρρευσε (γράφημα), λόγω των μεγάλων πιέσεων στο ρωσικό νόμισμα (αν και επανήλθε εν μέρει), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει κυριολεκτικά δρακόντεια μέτρα – απαγορεύοντας τις αυξήσεις των τιμών των εισαγομένων προϊόντων, καθώς επίσης προειδοποιώντας τους Πολίτες να αποφύγουν τις πανικοβλημένες αντιδράσεις.

.

Λευκορωσία – η απότομη αύξηση στο διατραπεζικό επιτόκιο (κόκκινο χρώμα) και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας (γαλάζιο).

 .

Σε μία προσπάθεια δε να αποφευχθεί ο υπερπληθωρισμός, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία των διαδικτυακών καταστημάτων, καθώς επίσης ορισμένων διαδικτυακών ειδησεογραφικών σελίδων – για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών και των καταστημάτων λιανικής, όπου οι τρομοκρατημένοι Πολίτες προσπαθούν να διασώσουν την αξία των αποταμιεύσεων τους, είτε με μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες, είτε με την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, προτού ακριβύνουν (πηγή).

Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα της χώρας πανικόβαλε τους ανθρώπους, ανακοινώνοντας πλήρη έλεγχο της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, για να εμποδίσει τις αρνητικές τάσεις στην αγορά συναλλάγματος, καθώς επίσης στην τραπεζική αγορά – απαγορεύοντας παράλληλα τις συναλλαγές «FX Trading» (συνάλλαγμα, εμπορεύματα). Το διατραπεζικό επιτόκιο (overnight deposit rate) εκτοξεύθηκε στο 49%, όπως διαπιστώνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί – σε επίπεδα δηλαδή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του συστήματος.

 .

Λευκορωσία - η εξέλιξη στο διατραπεζικό επιτόκιο (overnight deposit rate) της χώρας.

 .

Όπως φαίνεται, οι χρηματοπιστωτικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας θα προκαλέσουν προβλήματα σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη – με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ένωσης είναι ανάλογες με αυτές των προηγουμένων καθεστώτων τους – αυταρχικές, βίαιες και απρόβλεπτες.

Το γεγονός αυτό θα επιδεινώσει σημαντικά τα επακόλουθα της αμερικανικής επίθεσης εναντίον της Ρωσίας, εκτός εάν ο κ. Putin κατανοήσει το πρόβλημα και αλλάξει πορεία (άρθρο). Με δεδομένο δε το ότι το Καζακστάν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην περιοχή μετά τη Ρωσία, ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται για τιμές του μαύρου χρυσού στην περιοχή των 40 $ (πηγή), ενημερώνοντας τους πολίτες της χώρας του πως θα τα καταφέρει, για να μην ανησυχούν, η κατάσταση δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Άλλα βέβαια μέσα προειδοποίησαν πως η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει στα 20 $ το βαρέλι (πηγή) – ένα ενδεχόμενο που, σε συνδυασμό με το τέλος των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης της Fed, θα μπορούσε να προκαλέσει την αναμενόμενη καταιγίδα των καταιγίδων, με αφετηρία τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς επίσης τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Θα επρόκειτο προφανώς για το συντονισμό δύο κυριολεκτικά εκρηκτικών φαινομένων, τα οποία θα επιδρούσαν αρνητικά σε ολόκληρο τον πλανήτη – χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading