Πανικός στη Μόσχα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πανικός στη Μόσχα

Επίθεση-σστο-Ρούβλι

Ο συνδυασμός των κυρώσεων των Η.Π.Α., τους οποίους υιοθετεί θέλοντας ή μη η Ευρώπη, με το πετρέλαιο, καθώς επίσης με τις επιθέσεις της αγέλης των αμερικανών κερδοσκόπων που συμπαρασύρουν όλους τους υπόλοιπους, είναι θανατηφόρος

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Μέσα στη νύχτα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εντελώς απρόσμενα, αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 6,5%, από το 10,5% στο 17%, για να σταματήσει την κατάρρευση του ρουβλίου – το οποίο χθες υπέστη τρομακτικές απώλειες που ξεπέρασαν το 13%.

Τα 100 ρούβλια δηλαδή έγινα σε χρόνο μηδέν 87, ενώ εντός ενός έτους κάτω από 50 – με τη χώρα, παρά την ισχύ και τον πλούτο της, να μην μπορεί να υπερασπισθεί την ισοτιμία του νομίσματος της.

Μετά την υπερβολική αύξηση των βασικών επιτοκίων, τη μεγαλύτερη από το 1998, όπου η χώρα προσπαθούσε ανεπιτυχώς να αποφύγει τη χρεοκοπία, το ρούβλι κέρδισε 9% απέναντι στο δολάριο – συνεχίζοντας όμως σήμερα ξανά την ξέφρενη πτωτική του πορεία.

Η ενέργεια αυτή τεκμηριώνει τον πανικό της κεντρικής τράπεζας, ενώ αναδεικνύει τις δυσκολίες ενός νομίσματος να διατηρήσει την ισοτιμία του, όταν δέχεται τη μαζική επίθεση της αγέλης των κερδοσκόπων – ενός από τα βασικότερα όπλα των Η.Π.Α., όταν διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον κάποια χώρας.

Το δραστικό μέτρο για την υποστήριξη του ρουβλίου αιτιολογήθηκε από την κεντρική τράπεζα ως αναπόφευκτο, για τον περιορισμό του αυξημένου ρίσκου της υποτίμησης και του πληθωρισμού – ενώ πρόκειται για την 6η αύξηση των επιτοκίων εντός ενός μόνο έτους. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε αμέσως στα 60 $ από 67,14 $ προηγουμένως, έχοντας όμως ήδη ξεπεράσει τα 66 $ – γεγονός που σημαίνει ότι, συνεχίζει να ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Υπενθυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει διαθέσει ήδη περί τα 90 δις $ από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το ρούβλι, χωρίς καμία επιτυχία – κάτι που θυμίζει την επίθεση του G. Soros εναντίον της βρετανικής στερλίνας το 1992, η οποία υποτιμήθηκε, με τα οφέλη για τον κερδοσκόπο να υπερβαίνουν το 1 δις $.

.

Ο πόλεμος του πετρελαίου

Η κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου είναι στενά συνδεδεμένη με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, στα πλαίσια του πολέμου που διεξάγεται (άρθρο) – μία πτώση που συνεχίζεται και σήμερα, όπου το ένα βαρέλι του ευρωπαϊκού τύπου «Brent» πλησίασε τα 60 $, μετά τις απογοητευτικές ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών της Κίνας.

Η σχέση της ισοτιμίας του ρουβλίου με το πετρέλαιο φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί – ενώ η ήττα κατά κράτος του κ. Putin, την οποία είχαμε προβλέψει αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη της χώρας (άρθρο), μετά την επίθεση των Η.Π.Α. στην Αχίλλειο πτέρνα της χώρας του, είναι δυστυχώς δεδομένη.

 .

Πετρέλαιο, Ρούβλι – η παράλληλη πτωτική κίνηση του πετρελαίου και του ρωσικού ρουβλιού.

 .

Φυσικά δεν ικανοποιεί απολύτως κανέναν, αφού είναι το αποτέλεσμα της τρομακτικής επίθεσης της αγέλης των κερδοσκόπων οι οποίοι φαίνεται πως, κατευθυνόμενοι από τις Η.Π.Α. στο στόχο που επιλέγεται, μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα προβλήματα στα θύματα τους – πόσο μάλλον σε πολύ μικρότερα και ασθενέστερα, με δεδομένο τον τεράστιο υπόγειο πλούτο της Ρωσίας, τα υγιή οικονομικά της μεγέθη, το ελάχιστο δημόσιο χρέος της (μόλις 13,41% του ΑΕΠ της), τα εξαιρετικά υψηλά συναλλαγματικά της αποθέματα κοκ.

Δυστυχώς υπολογίζεται πως η Ρωσία, τα δημόσια έσοδα της οποίας προέρχονται κατά 50% περίπου από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει ανάγκη από μία τιμή της τάξης των 107 $ ανά βαρέλι για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της – όταν η τιμή κατευθύνεται πλέον προς τα 30-40 $, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε τεράστια ελλείμματα.

Η χώρα δεν είναι φυσικά ο μοναδικός χαμένος – αφού ανάλογα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες/αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη. Ειδικά στη Βενεζουέλα, στην Ταϊλάνδη, στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στην Ινδονησία, οι οποίες βιώνουν την πτώση των χρηματιστηρίων ή/και των νομισμάτων τους, καθώς επίσης την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού τους.

Τα ομόλογα της Βενεζουέλας έπεσαν στα 40 Σεντ, το νόμισμα της Ινδονησίας σημείωσε το χαμηλότερο ύψος του από το 1998, όπου χρεοκόπησε ολόκληρη η περιοχή, η τουρκική λίρα υπέστη απώλειες πάνω από 3%, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης σχεδόν κατέρρευσε.

Εάν η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνοδευτεί από την άνοδο των βασικών επιτοκίων των Η.Π.Α., για την οποία έχει προειδοποιήσει η Fed στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι εκροές κεφαλαίων από όλες τις αναπτυσσόμενε οικονομίες, η κατάσταση τους θα γίνει εφιαλτική.

Πόσο μάλλον όταν η στήριξη των νομισμάτων τους απαιτεί την αύξηση και των δικών τους βασικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα όμως να προκαλείται ύφεση – η οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από την Ελλάδα, βυθίζει μία χώρα σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο αυξάνοντας την ανεργία, μειώνοντας το ΑΕΠ, οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη χρεοκοπία κοκ.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading