Τέλος εποχής – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Τέλος εποχής

Τέλος εποχής

Εάν συνειδητοποιήσουμε πως στο σημερινό σύστημα μία μικρή ελίτ έχει τον έλεγχο του χρήματος, μπορεί να κατάσχει τις περιουσίες των άλλων, να πτωχεύει κράτη ή να χρεώνει τις επόμενες γενιές, θα καταλάβουμε πως είναι καλύτερα να καταρρεύσει

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Η κατάρρευση, ακόμη και προηγμένων πολιτισμών, έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία 5.000 χρόνια – ακολουθούμενη πολύ συχνά από αιώνες κοινωνικής και πολιτιστικής παρακμής, καθώς επίσης από μία σημαντική επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας” (μελέτη χρηματοδοτούμενη από τη NASA).

.

Ανάλυση

Φαίνεται καθαρά πως η επίθεση εναντίον της Τριάδας (Η.Π.Α., Ιαπωνία και ΕΕ), η οποία «ενορχηστρώθηκε» πρόσφατα από τις χώρες της BRICS (ανάλυση), ήταν το έναυσμα του ξεκινήματος της αντίστροφης μέτρησης για το σύστημα της Δύσης – στην οποία το έδαφος είναι πλέον «γόνιμο» για ευρείες αλλαγές, όπως θα φανεί από την ανάλυση που ακολουθεί. Στα πλαίσια αυτά, το δολάριο, το γεν, το ευρώ και η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγουν το μοιραίο – το οποίο ευχόμαστε να μην «εκβάλλει» σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

.

Η Ιαπωνία

Οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της εφαρμογής της νέας πολιτικής στην Ιαπωνία (Abenomics) – με βοήθεια της οποίας ο πρωθυπουργός της σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης και του αποπληθωρισμού. Τα τρία «βέλη» της πολιτικής αυτής, κανένα εκ των οποίων δεν έχει βρει μέχρι στιγμής το στόχο του, είναι η νομισματική επέκταση, οι δημοσιονομικές αλλαγές, καθώς επίσης τα διαρθρωτικά μέτρα.

Μία σειρά απογοητευτικών στοιχείων, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα για τον Ιούλιο, ενίσχυσαν αυτές τις αμφιβολίες – με τις αγορές να είναι πλέον σε επιφυλακή, επειδή υποψιάζονται πως η νέα πολιτική θα αποτύχει παταγωδώς. Για να διαπιστώσει δε κανείς το εξαιρετικά άσχημο σημείο, στο οποίο ευρίσκεται η οικονομία της χώρας, αρκεί να δει το επόμενο γράφημα – όπου παρουσιάζονται τα 145 χρόνια των ανοδικών και καθοδικών κύκλων ανάπτυξης της Ιαπωνίας.

 .

Η διακυμάνσεις στην ανάπτυξη της Ιαπωνίας από το 1869 έως και σήμερα.

Η διακυμάνσεις στην ανάπτυξη της Ιαπωνίας από το 1869 έως και σήμερα.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

 .

Αυτό που βέβαια ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η συνεχής διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας – όχι αυτή καθαυτή, αλλά το γεγονός πως η αύξηση είναι το αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης επιβάρυνσης της χώρας, από τις εισαγωγές ενέργειας.

Προφανώς η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί αιώνια – πόσο μάλλον όταν η μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της νέας πολιτικής του πρωθυπουργού, αυξάνει ανάλογα τις τιμές της ενέργειας. Ουσιαστικά λοιπόν η «βαριά υπερχρεωμένη» χώρα, ευρίσκεται μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, όσον αφορά την ισοτιμία του νομίσματος της – με πιθανότερο αποτέλεσμα τον οριστικό πνιγμό της.

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading