Η κλιμάκωση του ρωσικού πολέμου – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η κλιμάκωση του ρωσικού πολέμου

Απομόνωση,-οικονομικός-και-πολιτικός-πόλεμος

Η Δύση σχεδιάζει να απομονώσει εντελώς τη Ρωσία από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, «βγάζοντας της την πρίζα» – ενώ το ΝΑΤΟ εντείνει τις κυκλωτικές του κινήσεις, με κέντρο βάρους την ενίσχυση των δυνάμεων του στην Πολωνία

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων εναντίον της  Ρωσίας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μία πρόταση απαγόρευσης αγορών νέου χρέους (ομολόγων) ή μετοχών – τα οποία εκδίδονται από τις τράπεζες της χώρας και διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ολοκληρωτική χρηματοπιστωτική απομόνωση της Ρωσίας, όπως έχει ήδη συμβεί στο Ιράν – με την «αφαίρεση της πρίζας», η οποία συνδέει τη χώρα με το παγκόσμιο σύστημα.

Οι προτάσεις για συγκεκριμένες κυρώσεις περιγράφονται σε ένα δεκασέλιδο υπόμνημα, το οποίο συντάχθηκε από την Κομισιόν και διανεμήθηκε σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ – με την αποδοχή τους να διαφέρει από χώρα σε χώρα, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

.

Κυρώσεις προς τη Ρωσία -

Κυρώσεις στη Ρωσία – ο χάρτης παρουσιάζει τις χώρες της Ευρώπης και την στάση που επιλέγουν σε σχέση με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Οι χώρες με το μεγαλύτερο Τραπεζικό πρόβλημα (κόκκινο – Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Αυστρία, Κύπρος) είναι αυτές που δεν είναι σε θέση να αντιταχθούν στις προτροπές του ΔΝΤ-ΗΠΑ, φοβούμενες μια ακόμη οικονομική επίθεση, ενώ παρ’όλα αυτά δηλώνουν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων. Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία (κίτρινο), δηλώνουν ανοιχτά υπέρ των κυρώσεων, κυρίως λόγω του παρελθόντος και των δεινών που επέφερε η Σοβιετική Ένωση. Ενώ αναποφάσιστες (γκρίζο) δηλώνουν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν πολλά να χάσουν, στη περίπτωση που η Ρωσία διακόψει μαζί τους εντελώς τη συνεργασία. (Γράφημα: Πρακτορείο Reuters)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Με ανοιχτό κίτρινο είναι οι χώρες που τάσσονται υπέρ, με κόκκινο οι απρόθυμες, ενώ με γκρίζο οι αναποφάσιστες – όπου συμπεραίνεται πως ο ευρωπαϊκός νότος δεν επιθυμεί ανάλογες «τιμωρίες», ο γαλλογερμανικός άξονας δεν ξέρει πως να χειριστεί το θέμα, ενώ η Βρετανία, καθώς επίσης ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τάσσονται υπέρ της πλευράς των Αμερικανών.

Ουσιαστικά πρόκειται για πολύ πιο εκτεταμένες κυρώσεις, συγκριτικά με αυτές που επιβλήθηκαν από τις Η.Π.Α. και αφορούσαν μόνο δύο τράπεζες – αφού θα δημιουργούσαν πολύ μεγάλα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, απομονώνοντας όλες τις τράπεζες, στις οποίες το κράτος συμμετέχει με πάνω από 50%.

Εκτός από τα παραπάνω, ένα από τα επαχθέστερα μέτρα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι οι περιορισμοί στις εξαγωγές «ευαίσθητων τεχνολογιών» – οι περισσότερες από τις οποίες είναι απαραίτητες στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας. Αναφέρεται επίσης ένα «εμπάργκο» στον πολεμικό εξοπλισμό – όπου οι εξαγωγές όπλων προς τη Ρωσία από την ΕΕ είναι μόλις 300 εκ. €, ενώ οι εισαγωγές της 3,2 δις €.

Πολλές χώρες βέβαια του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας εξαρτώνται ακόμη από το ρωσικό εξοπλισμό – γεγονός που σημαίνει ότι, θα αναγκαστούν να εισάγουν αμερικανικά όπλα, βοηθώντας την ανάπτυξη της χρεοκοπημένης οικονομίας των Η.Π.Α. Τυχόν αντίποινα δε της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, θα λειτουργήσουν επίσης θετικά για την οικονομία της υπερδύναμης (άρθρο) –  ενώ θα πλήξουν σημαντικά την ευρωπαϊκή, η εξάρτηση της οποίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ μεγάλη (γράφημα).

.

Ευρώπη - το επίπεδο κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου ανά χώρα

Ευρώπη – το επίπεδο κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου ανά χώρα. Στο πάνω μέρος της εικόνας, αναλύονται τα χρώματα του χάρτη και το επίπεδο κατανάλωσης που αντιπροσωπεύουν. Γίνεται αμέσως αντιληπτό, πως (πέραν της εξάρτησης της Ευρώπης) όλοι οι αγωγοί θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να διακόψουν την παροχή τους, δημιουργώντας (εκτός της Ευρώπης) ανυπολόγιστες ζημίες στα έσοδα (ΑΕΠ) της Ρωσίας. Ακόμη και ο αγωγός Nord Stream, που καταλήγει στη Γερμανία, περνάει μέσα από ύδατα της Πολωνίας, Σουηδίας και άλλων χωρών, που από το προηγούμενο διάγραμμα είδαμε πως τάχθηκαν υπέρ τον κυρώσεων. Στη περίπτωση μίας ολοκληρωτικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, η ανάπτυξη της Ρωσίας θα φανέρωνε αρνητικά ποσοστά σχεδόν αμέσωςπροκαλώντας φυγή κεφαλαίων, περαιτέρω μείωση ανάπτυξης και τελικά κοινωνικές αναταραχές. (Γράφημα: Πρακτορείο Reuters)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading