Εξελίξεις στον ενεργειακό πόλεμο – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Εξελίξεις στον ενεργειακό πόλεμο

Ενεργειακός-πόλεμος,-Ιράκ,-Συρία,-ΗΠΑ,-Μέση-Ανατολή,-πετρέλαιο,-φυσικό-αέριο,-fracking

Οι όμιλοι της Δύσης ερευνούν τις δυνατότητες εξόρυξης φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τη μέθοδο του Fracking – ενώ οι Η.Π.Α. προσπαθούν να εκδιώξουν τη Ρωσία από την ΕΕ, καταδικάζοντας την οικονομικά και πολιτικά 

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο (γράφημα) είναι η αγορά μετοχών που θεωρούνται ως σκουπίδια (δείκτης «Dash for Trash» – Weak Balance Sheet Stocks), παράλληλα με τις μικρότερες τοποθετήσεις σε μετοχές των ισχυρών εταιρειών (Strong Balance Sheet Stocks) – ειδικά όταν συμβαίνει στον απόηχο ενός παγκόσμιου ενεργειακού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατιωτικό (αν και οι πιθανότητες δεν είναι πολύ μεγάλες).

.

ΗΠΑ - η εξέλιξη του δείκτη μετοχών των μετοχών υψηλού ρίσκου (κόκκινο) και αυτή του χαμηλού ρίσκου (πράσινο)

ΗΠΑ – η εξέλιξη του «καλαθιού» των μετοχών υψηλού ρίσκου (αδύναμου ισολογισμού, κόκκινη γραμμή) και η εξέλιξη του «καλαθιού» των μετοχών χαμηλού ρίσκου (υγιής ισολογισμός, πράσινη γραμμή). Στο κάτω γράφημα, παρουσιάζεται η τάση για τις μετοχές «σκουπίδια» (υψηλού ρίσκου), που ξεκίνησε με την έναρξη των πολιτικών Twist 2 και QE3 της FED.

.

Στο θέμα τώρα του ενεργειακού πολέμου που ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (πηγή: DWN), στον οποίο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν (ανάλυση), η σημαντικότερη «πτυχή» του είναι η αύξηση των αποθεμάτων του παραγομένου από σχιστόλιθο, φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. – μέσω του οποίου η κυβέρνηση της υπερδύναμης επιδιώκει αφενός μεν την ενεργειακή της αυτάρκεια, αφετέρου να τονώσει το ρυθμό ανάπτυξης της χρεοκοπημένης οικονομίας της χώρας, με την κλιμάκωση των συγκεκριμένων εξαγωγών.

Ειδικότερα, κυρίως η εξόρυξη του φυσικού αερίου με τη σύγχρονη μέθοδο της «υδραυλικής ρωγμάτωσης» (Hydraulic Fracturing – Fracking), έχει οδηγήσει τις αμερικανικές τιμές του σε χαμηλά επίπεδα – γεγονός που αποτελεί μία από τις αιτίες, λόγω των οποίων ο πληθωρισμός διατηρείται σχετικά μικρός, παρά τη μαζική εκτύπωση νέων χρημάτων από τη Fed (γραφήματα εξέλιξης τιμών).

Οφείλουμε να τονίσουμε εδώ ότι, ο παράγοντας της ενέργειας είναι πολύ σημαντικός τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για την αμερικανική οικονομία – την οποία «εκτόξευσαν» στην κορυφή του πλανήτη, μεταξύ άλλων, τα υφιστάμενα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου στο παρελθόν.

Συνεχίζοντας, με το νέο τρόπο εξόρυξης, οι Η.Π.Α. έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ενέργεια, με το συνήθη σπάταλο τρόπο τους – εις βάρος πιθανότατα της οικολογικής ασφάλειας της χώρας, επειδή η σημερινή μέθοδος του Fracking δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές έρευνες.

.

Εξόρυξη-φυσικού-αερίου-με-τη-μέθοδο-«Fracking»

Εξόρυξη φυσικού αερίου με τη μέθοδο «Fracking» – το φορτηγό τροφοδοτεί το «πηγάδι» με νερό, χώμα και χημικά. Στη συνέχεια το υγρό αυτό μείγμα αυξάνει τη πίεση στα βάθη του εδάφους, προκαλώντας ρήγματα σε περιοχές πλούσιες με «εγκλωβισμένο» φυσικό αέριο. Στη συνέχεια το φυσικό αέριο ρέει προς την επιφάνεια, όπου και συλλέγεται. Το ρίσκο είναι εξαιρετικά μεγάλο για τη μόλυνση των υδάτων, που βρίσκονται σε ψηλότερα εδαφικά σημεία, ενώ παράλληλα προκαλεί καθιζήσεις στο έδαφος. Οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από 35,000 τέτοιες εγκαταστάσεις στη χώρα τους, ενώ η κατανάλωση νερού που απαιτείται για την εξόρυξη (μολυσμένο πλέον) αγγίζει επίπεδα που θα επέτρεπαν την ύδρευση μιας πόλης των 4 εκατομμυρίων.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading