Τραπεζική απάτη στη Σόφια – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τραπεζική απάτη στη Σόφια

Βουλγαρία, Τραπεζική απάτη, Ευρώπη

Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας αποκαλύπτει πως ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των δανείων της τράπεζας των σκανδάλων έχει εξαφανιστεί – επίσης πως έχουν χρησιμοποιηθεί παράνομα, αρκετά  χρήματα από το θησαυροφυλάκιο της.

.

Όπως φαίνεται, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, η σκανδαλώδης Corpbank, την άδεια της οποίας έχει ήδη αφαιρέσει η κεντρική (άρθρο), χρεοκόπησε – ενώ αποκαλύφθηκε πως έχει γίνει απάτη, αφού ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των δανείων της έχει εξαφανιστεί, καθώς επίσης μετρητά χρήματα αρκετών εκατομμυρίων από το χαρτοφυλάκιο της.

Τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, καθώς επίσης οι υποχρεώσεις της, μεταφέρθηκαν στην «Crédit Agricole Bulgaria» – σε μία θυγατρική της Corpbank, η οποία πιθανότατα θα κρατικοποιηθεί.

Περαιτέρω, τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε τεκμηριώνουν πως «έχουν γίνει πράξεις, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τους νόμους», σύμφωνα με τους FT – αφού λείπουν ή έχουν καταστραφεί έγγραφα, πριν τοποθετηθεί κάτω από τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας.

Η μη αναμενόμενη κατάρρευση της τράπεζας αποδεικνύει τη στενή σχέση, τη διαπλοκή καλύτερα των βουλγαρικών τραπεζών με την πολιτική της χώρας – ενώ η όλη διαδικασία έχει εκμηδενίσει την αξιοπιστία όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων του φτωχότερου κράτους της Ευρώπης.

Η τραπεζική κρίση άλλωστε που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα, την First Investment Bank (άρθρο), να αντιμετωπίζει αντίστοιχες δυσκολίες, έχει οδηγήσει στην παραίτηση ουσιαστικά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης – με την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στις 5 Οκτωβρίου.

Η τραπεζική επίθεση (Bank run) των Πολιτών της χώρας σταμάτησε για ένα χρονικό διάστημα, επειδή η Ευρώπη παρείχε τη στήριξη της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας – κάτι που ίσως ανατραπεί την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων.

Συνεχίζοντας, η έρευνα έδειξε πως λείπουν «μη πιστοποιημένα δάνεια» ύψους 3,5 εκ. Lew (1,79 δις €) – το 65% περίπου των συνολικών δανείων της τράπεζας. Ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου των δανείων δε τεκμηριώνει μία πολύ στενή σχέση μεταξύ των οφειλετών και του βασικού μετόχου της τράπεζας – ο οποίος φαίνεται πως είχε «εξυπηρετήσει» δικούς του ανθρώπους.

Η εισαγγελία πάντως της Σόφιας αναφέρει την «υπεξαίρεση» χρημάτων σε ευρώ, δολάρια και Lew, άνω των 205 εκ. Lew από τα θησαυροφυλάκια της τράπεζας – από το διευθυντή της, ο οποίος συνελήφθη ήδη, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της Corpbank αποτελεί σίγουρα μία μεγάλη απειλή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας – το οποίο ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από ιταλικές, αυστριακές και ελληνικές τράπεζες (γράφημα).

.

Τα μερίδια ξένων οίκων στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας

Τα μερίδια ξένων οίκων στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας

.

Με την τραπεζική κρίση δε της Αυστρίας σε εξέλιξη (άρθρο), με την ελληνική «προ των πυλών», καθώς επίσης με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί – αν και οι καταθέσεις στη χρεοκοπημένη τράπεζα είναι εγγυημένες, κάτι που ενδεχομένως θα κοστίσει στους φορολογούμενους της χώρας τουλάχιστον 2 δις Lew.

Όταν την ίδια στιγμή δε «μαίνεται» η κρίση στην επίσης σκανδαλώδη «Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος» της Πορτογαλίας (άρθρο), καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής – ενώ το κρατικό εγγυητικό κεφάλαιο για τις καταθέσεις της Πορτογαλίας, ύψους 6,4 δις €, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις καταθέσεις, ύψους άνω των 200 δις € (γράφημα με τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ευρώπη σε δις €, το ΑΕΠ της κάθε χώρας και τη σχέση του με αυτές).

.

Με τη σειρα - οι τραπεζικές καταθέσεις ανά χώρα σε δις €, το ΑΕΠ της κάθε χώρας και το ποσοστό υπέρβασης των καταθέσεων σε σύγκριση με το ΑΕΠ

Με τη σειρά – Χώρες (Zypern = Κύπρος), οι τραπεζικές καταθέσεις ανά χώρα σε δις €, το ΑΕΠ της κάθε χώρας και το ποσοστό υπέρβασης των καταθέσεων σε σύγκριση με το ΑΕΠ

.

Κλείνοντας, η ευθύνη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρώπης είναι τεράστια – ενώ αναμένονται νέες επικίνδυνες εξελίξεις στον κλάδο, οι οποίες ελπίζουμε πως δεν θα οδηγήσουν σε ένα γενικότερο κραχ του συστήματος.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading