Περιμένοντας το χάος – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Περιμένοντας το χάος

Κρίση,-αναμονή

Το σύστημα του πλανήτη μοιάζει με έναν γιγαντιαίο, ασταθή χάρτινο πύργο, ο οποίος κάποια στιγμή θα καταρρεύσει – ενώ όποιος πιστεύει πως η μεγαλύτερη φούσκα χρέους στην παγκόσμια ιστορία δεν θα εκραγεί, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Όταν ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα νιώθει την ανάγκη να προειδοποιήσει τον πλανήτη για την επερχόμενη καταιγίδα, λέγοντας ότι “Έχει φτάσει ο χρόνος για να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση“, τότε πολύ δύσκολα μπορεί να παραμείνει κανείς αισιόδοξος – ισχυριζόμενος πως, αφού μέχρι σήμερα δεν συνέβη τίποτα, παρά τις «καταστροφολογίες» και τις προβλέψεις χιλιάδων ειδικών, τότε δεν θα συμβεί ποτέ.

Άλλωστε, σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία, στις Η.Π.Α. και στην Αφρική τα προβλήματα επιδεινώνονται συνεχώς – ενώ κανένας δεν γνωρίζει εάν η Δύση «βυθιστεί» στον αποπληθωρισμό ή στον υπερπληθωρισμό. Ενδεχομένως δε να προκύψει ένας παράδοξος πληθωρισμός κυρίως στις τιμές των τροφίμων, όπως συμβαίνει σήμερα στις Η.Π.Α. (γράφημα) – ο οποίος όμως θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρος για ορισμένες, πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη.

 .

ΗΠΑ - η αύξηση στην τιμή των τροφίμων

ΗΠΑ – η αύξηση στην τιμή των τροφίμων

 .

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τα συνεχώς κλιμακούμενα γεωπολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στην Κινεζική θάλασσα και στην Ουκρανία – ούτε τις κατηγορίες της Γερμανίας, σε σχέση με την κατασκοπεία της κυβέρνησης της από την υπερδύναμη, η οποία λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τέλος, τις επιθέσεις εναντίον του δολαρίου, όπου η Γαλλία πήρε πρόσφατα τη σκυτάλη από τη Ρωσία και την Κίνα – απειλώντας πως θα αντικαταστήσει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα με το ευρώ, στις διεθνείς συναλλαγές της. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα σήματα κινδύνου είναι τα εξής:

(α)  Η BIS (άρθρο) προειδοποιεί με μία καινούργια μελέτη της, για τη δημιουργία νέων, επικίνδυνων υπερβολών (φούσκες) στα αξιόγραφα – οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία επόμενη «βαριά» χρηματοπιστωτική κρίση. Προφανώς η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών γνωρίζει πολύ περισσότερα από όλους τους υπόλοιπους, σε σχέση με το σύστημα – ενώ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το παρακάτω γράφημα, με τους μετόχους της το 1931.

 .

BIS - τα ποσοστά των μετόχων της Τράπεζας το 1931

BIS – τα ποσοστά των μετόχων της Τράπεζας το 1931.

(Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…) 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading