Η Συρία, ο πόλεμος και το πετρέλαιο – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Συρία, ο πόλεμος και το πετρέλαιο

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗ Β. ΑΦΡΙΚΗ

Τυχόν διεξαγωγή πολέμου στη Συρία, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Μ. Ανατολής – συμπαρασέρνοντας ορισμένες χώρες της Β. Αφρικής, σημαντικές όσον αφορά το πετρέλαιο. Ειδικότερα τα εξής:

(α)  Αίγυπτος:  Στη συγκεκριμένη χώρα ευρίσκεται ένα εξαιρετικά σπουδαίο στρατηγικό σημείο για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου – το κανάλι του Σουέζ. Μέσω του καναλιού, το οποίο συνδέει την Ερυθρά θάλασσα με τη Μεσόγειο, μεταφέρονται καθημερινά (στοιχεία του 2011) 800.000 βαρέλια πετρελαίου, καθώς επίσης 1,4 εκ. βαρέλια παραγώγων προϊόντων του. Εκτός αυτού, υπάρχει και ο αγωγός «Sumed», από τον οποίο μεταφέρονται καθημερινά 1,7 εκ. βαρέλια πετρελαίου.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΩΓΟΥ SUMED ΚΑΙ ΣΟΥΕΖ

Χάρτης αγωγού Sumed και Σουέζ

Αν και η Αίγυπτος είναι εναντίον μίας αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, δεν θεωρείται πιθανή η εμπλοκή της – πόσο μάλλον το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ ή του αγωγού, αφού έχει μεγάλη ανάγκη από το συνάλλαγμα που εισρέει.  Εν τούτοις, έχοντας τεράστια πολιτικά προβλήματα, παράλληλα με την de facto χρεοκοπία της, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι τρομοκρατικών επιθέσεων – αν και ο στρατός της προστατεύει επαρκώς, αλλά με μεγάλο κόστος, τόσο το Σουέζ, όσο και τον αγωγό.

(β)  Λιβύη:  Το πόσο σημαντική είναι η χώρα για το πετρέλαιο έγινε κατανοητό μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 και την επέμβαση της Δύσης – όπου η τιμή έφτασε γρήγορα στα 120 $ ανά βαρέλι, με τις χώρες του ΟΠΕΚ να συζητούν αγωνιωδώς για την αύξηση της δικής τους παραγωγής.

Η εξόρυξη πετρελαίου βέβαια έχει ήδη αποκατασταθεί – αφού υπολογίζεται στα 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως, από 1,8 εκ. πριν την κατάρρευση του καθεστώτος. Εν τούτοις, εμφανίζονται συνεχώς νέα προβλήματα – απεργίες στα λιμάνια, αναταραχές κλπ. Εν τούτοις, το ενδεχόμενο πολέμου στη Συρία δεν φαίνεται πως θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή.

Η.Π.Α., ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΧΕΔΙΟ

Οι **αιτίες του πολέμου που προγραμματίζεται με αφορμή τη Συρία δεν είναι φυσικά τα χημικά όπλα, τα οποία ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν – ενώ έχουμε αναφέρει κάποιες, στο κείμενο μας «Κύπρος, ολική ανατροπή». Ουσιαστικά οι Η.Π.Α. αναζητούν ακόμη «σχέδιο» για την περιοχή – μετά την αποτυχία τους να λειτουργήσει η εγκληματική εισβολή τους στο Ιράκ ως «καταλύτης», για την κατάληψη ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Μη έχοντας επί πλέον τη δυνατότητα να εισβάλλουν μέσω του ΔΝΤ, αφού οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν συνάψει δάνεια, καθώς επίσης αδυνατώντας να προωθήσουν το νεοφιλελευθερισμό (για παράδειγμα, η οικονομία της Σ. Αραβίας ελέγχεται κατά 84% από το κράτος), η μοναδική δυνατότητα που απομένει στην υπερδύναμη είναι η στρατιωτική επέμβαση – η οποία όμως θα μπορούσε να έχει πολλές παρενέργειες.

Για παράδειγμα η Κίνα, η οποία είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στις Η.Π.Α. – αφού είναι ο μεγαλύτερος δανειστής τους. Απλά και μόνο πουλώντας μαζικά τα ομόλογα που διαθέτει, θα οδηγούσε την υπερδύναμη στα ανώτατα όρια της αντοχής της – τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει την απαιτούμενη στρατιωτική ισχύ για να εμποδίσει μία πιθανή επέλαση των Η.Π.Α. – ενώ ήδη ενισχύει το καθεστώς στη Συρία. Όσον αφορά δε τις αντιδράσεις της Γερμανίας, η Ρωσία θα μπορούσε με το «πάτημα ενός κουμπιού» να σταματήσει την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο – με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Γερμανία σε χρόνο μηδέν.

Επομένως, τα πράγματα για τις Η.Π.Α. δεν είναι καθόλου εύκολα – ούτε όσον αφορά τη σύναψη συμμαχιών, όπως αποδείχθηκε επίσης από την άρνηση της Βρετανίας να συμμετέχει (μία υπερχρεωμένη χώρα δεν μπορεί να κάνει πόλεμο). Βέβαια, η απόφαση στρατιωτικής επέμβασης σίγουρα δεν λαμβάνεται από την πολιτική ηγεσία της χώρας – γεγονός που τεκμηρίωσε η ξαφνική υπαναχώρηση του προέδρου, στον οποίο ανατέθηκε δυστυχώς για μία ακόμη φορά η «βρώμικη δουλειά».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ  

Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη – ενώ ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι τόσο για ολόκληρο τον πλανήτη, όσο και για την πατρίδα μας. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, από κάθε πλευρά – κατανοώντας ακριβώς όλα όσα διαδραματίζονται.

Υπάρχουν φυσικά και ευκαιρίες για την Ελλάδα – αφού, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει αναβαθμισθεί σημαντικά η γεωπολιτική μας θέση. Απαιτείται όμως μία ικανότατη πολιτική ηγεσία, την οποία δυστυχώς δεν διαθέτουμε – μη εξαιρουμένης της αντιπολίτευσης.

Πόσο μάλλον όταν αυτήν την εποχή, ως συνήθως κατ’ εντολή των εισβολέων, συζητείται η διάλυση της εξοπλιστικής μας βιομηχανίας – παράλληλα με τη συνεχή αποδυνάμωση, ηθική και υλική, των ενόπλων δυνάμεων μας (ένα έγκλημα άνευ προηγουμένου).

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, θα θέλαμε να απαντήσουμε σε ένα ανόητο ερώτημα, το οποίο ακούγεται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό – στο γιατί δεν εμφανίζονται επενδυτές για την εξαγορά της  δημόσιας περιουσία μας, παρά το ότι προσφέρεται σε τιμές εκποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι υιοθετούν το παραπάνω ερώτημα θέλουν να αποδείξουν ότι, οι «σοκ και δέος» μέθοδοι του ΔΝΤ δεν είναι τόσο κακοί, όσο φαίνονται – παρά το ότι είναι αδύνατον να μην γνωρίζουν την εγκληματική προϊστορία του ταμείου.

Η απάντηση φυσικά είναι πολύ απλή: Η καλύτερη στιγμή για να επενδύσουν οι εντολείς του ΔΝΤ είναι όταν «χύνεται αίμα» – και στην Ελλάδα δεν χύνεται ακόμη αίμα.

Όταν τα πάντα θα έχουν «ισοπεδωθεί» και εντελώς «απαξιωθεί», όταν οι Πολίτες θα πάψουν να ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, όταν η μοναδική φροντίδα των Ελλήνων θα είναι απλά το πώς θα επιβιώσουν, η τροφή δηλαδή, τότε θα εμφανισθούν ως δια μαγείας οι «πραγματικοί επενδυτές» – οι οποίοι, αφού θα λεηλατήσουν περαιτέρω την ιδιωτική περιουσία, θα οδηγήσουν την πατρίδα μας, σαν τη στυμμένη λεμονόκουπα, στη χρεοκοπία.

Αμέσως μετά θα αρχίσουν να αγοράζουν την υπόλοιπη ιδιωτική περιουσία, καθώς επίσης τη δημόσια επιβάλλοντας ακόμη περισσότερους «κεφαλικούς» φόρους.

Υστερόγραφο: Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (άρθρο μας) όλα δείχνουν ότι, η χώρα που θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από τον πόλεμο που σχεδιάζουν να κάνουν οι Η.Π.Α. στη Συρία (εάν τον κάνουν), θα είναι η Ρωσία – αφού θα αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων εκ μέρους της, θα κερδίσει περισσότερα από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, ενώ θα λάβει «παρασκηνιακά» σημαντικά ανταλλάγματα από τον αμερικανό πρόεδρο, για να παραμείνει ουδέτερη. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν προβλήματα στον ενεργειακό αγωγό-ανταγωνιστή της Gazprom (Nabucco), τα οποία σίγουρα θα τον καθυστερήσουν.

Σημειώσεις κειμένου

* Η εναλλακτική λύση, όσον αφορά το ΔΝΤ και τους στόχους που προσπαθεί να πλήξει η υπερδύναμη μέσω του Ταμείου, είναι η στρατιωτική επέμβαση – όπως αυτή στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ.

Ίσως οφείλουμε να αναφέρουμε εδώ ότι, “το Ιράκ ήταν και εξακολουθεί να είναι μία χώρα με έναν πολιτισμό αρχαίο, όσο και η ιστορία της ανθρωπότητας – με άγρια, αντιιμπεριαλιστική υπερηφάνεια, με ισχυρά αραβικά εθνικιστικά συναισθήματα, καθώς επίσης με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στην περιοχή (πολύ ανώτερο από πολλές Πολιτείες των Η.Π.Α.).  

Εν τούτοις, καταστράφηκε και εξαθλιώθηκε, ενώ λεηλατήθηκε κυριολεκτικά από εκατοντάδες άθλιους «λαφυραγωγούς», οι οποίοι έσπασαν πανάρχαια αγγεία, απογύμνωσαν γυάλινες προθήκες και άρπαξαν χρυσά αντικείμενα – καθώς επίσης άλλες αρχαιότητες από το Εθνικό του Μουσείο, θέλοντας δήθεν να εγκαταστήσουν τη δημοκρατία”.

** Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου ήταν, το 2010, 3.937,1 εκ. τόνοι – εκ των οποίων 833,6 κατανάλωσαν οι Η.Π.Α., 428,6 η Κίνα και 203,1 η Ιαπωνία (ακολουθούν η Ρωσία, η Γερμανία, η Ινδία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ν. Κορέα και η Γαλλία).

Όσον αφορά την παραγωγή ήταν, το 2010, 3.945,4 εκ. τόνοι – το 2011 αυξήθηκε στους 3.995,6 εκ. τόνους. Οι Η.Π.Α., από 525,9 εκ. τόνους που παρήγαγαν το 1971, περιορίσθηκαν πλέον στους 352,9 τόνους, υποχρεωμένες πια να εισάγουν το 58% των αναγκών τους – ενώ πρώτη είναι η Σ. Αραβία, με 525,8 εκ. τόνους, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 511,4 εκ. τόνους (το 2010 και το 2009 ήταν πρώτη η Ρωσία).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading