Στον αστερισμό της ασύμμετρης ανάπτυξης – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Στον αστερισμό της ασύμμετρης ανάπτυξης

.

28

.

Στον πλανήτη, ιδίως στην Κίνα, υπάρχουν δεκάδες φούσκες, ενώ βρέχει κυριολεκτικά χρήματα – κυρίως εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, έτσι ώστε να παραμένει χαμηλό το χρέος ως προς το ΑΕΠ, παρά το ότι σε απόλυτα μεγέθη κλιμακώνεται συνεχώς.

.

ο άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ανάλυση

62

Αυτό που «επιδοτούν» τα τελευταία χρόνια οι αγορές, οι επενδυτές για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, είναι η ανάπτυξη – η άνοδος του τζίρου, το «Growth», με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία. Αδιαφορούν λοιπόν για τα θεμελιώδη μεγέθη, για τα κέρδη, για τη λογιστική αξία των εταιρειών, για την καθαρή τους θέση κοκ. – οπότε αγοράζουν μετοχές των επιχειρήσεων που αναπτύσσονται ραγδαία ή/και που πιθανολογούν ότι έχουν τέτοιου είδους προοπτικές.

27

Έτσι οι τιμές των μετοχών των εταιρειών της FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google – γράφημα ανόδου τιμών 2015), καθώς επίσης πολλές άλλες, όπως των κινεζικών μιμητών τους Ali Baba, Baidu κοκ., διαπραγματεύονται κυριολεκτικά σε αστρονομικές τιμές – οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα κέρδη ή με τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Η αύξηση των τιμών τους σε σχέση με το δείκτη S&P, μόνο για τους πρώτους μήνες του 2017 (επόμενο γράφημα), επιβεβαιώνει τη συνέχιση της τάσης – σε μία εποχή που οι υπερβολές (φούσκες) δεν έχουν σταματημό.

26

Περαιτέρω, κάτι σχετικά ανάλογο συμβαίνει στην οικονομία της Κίνας, όπου ολόκληρη η χώρα, από την κυβέρνηση και τις τράπεζες έως τον κλάδο των ακινήτων, επικεντρώνεται σχεδόν με μανία σε έναν και μόνο στόχο: στο πώς θα διατηρήσει ή θα αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης, με ακόμη περισσότερες επενδύσεις, ανεξάρτητα από την οικονομική λογική τους.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, πριν από δύο χρόνια οι αναταράξεις στην κινεζική αγορά συναλλάγματος προκάλεσαν μία μεγάλη διόρθωση στα παγκόσμια χρηματιστήρια – όπου το σοκ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2015, ακολουθήθηκε από έναν επόμενο πανικό στις αρχές του 2016. Σήμερα όμως έχουν ξεχαστεί τα πάντα, ενώ σύμφωνα με τις εντυπώσεις που επικρατούν η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο – οπότε δεν υπάρχει πια πρόβλημα.

Εν τούτοις η κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων γίνεται όλο και πιο άγρια, ενώ για τη μεσαία τάξη της Κίνας δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από το πόσο θα αυξηθούν ακόμη οι τιμές των ακινήτων. Αυτό που τους απασχολεί είναι το αν θα πουλήσουν μία βίλα που αγόρασαν στο Πεκίνο και η τιμή της αυξήθηκε έκτοτε κατά 40% ή εάν πρέπει να περιμένουν μία ακόμη αύξηση, της τάξης του 60% – γεγονός από το οποίο κατανοούμε πως έχει χαθεί εντελώς το μέτρο.

Για παράδειγμα, στη μικρή βιομηχανική πόλη (Zhuozhou) της επαρχίας Hebei, στην οποία ευρίσκονται τα χαλυβουργεία, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τεράστια, το τοπίο εντελώς άγονο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διασκέδασης, με αποτέλεσμα να μην θέλει να κατοικήσει κανείς, οι τιμές των ακινήτων διπλασιάσθηκαν μέσα σε ένα χρόνο – ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν! (πηγή: A. Stevenson).

Συνεχίζοντας, οι Κινέζοι αγοράζουν στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων διαμερίσματα, ιδίως γύρω από το Πεκίνο, «στοιχηματίζοντας» πως θα δημιουργηθούν εκεί καινούργια πληθυσμιακά κέντρα – οπότε οι τιμές θα αυξηθούν. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους ιδιώτες αλλά, επίσης, με τις επιχειρήσεις – με αποκορύφωμα τον όμιλο ακινήτων «Evergnande» με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είναι υπερχρεωμένος, αποτελώντας τη μεγαλύτερη «πυραμίδα Ponzi» που έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη.

Το επενδυτικό «πορτοφόλι» του ομίλου συμπεριλαμβάνει περίπου 270 συγκροτήματα σε ολόκληρη την Κίνα – εκ των οποίων ελάχιστα κατοικούνται. Εν τούτοις, διοργανώνει εκδηλώσεις που γεμίζουν από νέους ανθρώπους, παρουσιάζοντας πόλεις με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και πλούσιους κατοίκους – δίνοντας την εντύπωση πως έτσι θα είναι μελλοντικά οι εγκαταστάσεις του, για να πουλήσει τα διαμερίσματα που διαθέτει.

Ο όμιλος στηρίζεται ουσιαστικά στη μαζική ψευδαίσθηση που καλλιεργεί, αφού σχεδιάζει εγκαταστάσεις που έχουν αποκλειστικά και μόνο σκοπό να εκμεταλλευθούν την κερδοσκοπία του κλάδου των ακινήτων – χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Αντίθετα, η κυβέρνηση βεβαιώνει τους ανθρώπους πως η αγορά ακινήτων εξελίσσεται θετικά – όταν την ίδια στιγμή οργανώνει διασώσεις σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες οι τιμές των ακινήτων ξαφνικά καταρρέουν.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading