2017: Πανόραμα Ελληνικής μπύρας – Σελίδα 8 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

2017: Πανόραμα Ελληνικής μπύρας

.

34) Kirki Microbrewery Products

zithopia.kirki

Η «Kirki Microbrewery Products» δημιουργήθηκε από ανθρώπους με κοινή, μεγάλη αγάπη για την μπύρα: Τον οικονομολόγο με ανάλογες σπουδές στις ΗΠΑ Γιάννη Δρίτσα και τον Γιάννη Χανιώτη με σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων και γνώση της αγοράς μπύρας από την προϋπηρεσία του σε πολυεθνική του τομέα ζύθου.

Η Μικροζυθοποιία Kirki» ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 2015 με δύο μπύρες που ξεχώρισαν:  Την KIRKI PALE ALE (οινόπνευμα 5,6%) και την ανοιχτόχρωμη ξανθιά  Pikri IPA (οινόπνευμα 5,7%) – και οι δύο αφιλτράριστες, χωρίς παστερίωση. Μια επαγγελματική δουλειά, με δείγμα προωθητικών «εργαλείων» και ξεχωριστή συσκευασία.

 

35) ΜΠΥΡΑ VAMBEER

zithopia.vambeer

Το 2016 ο επιχειρηματίας Νίκος Τριφταρίδης ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2003 στην Πιερία, στην σκιά του μυθικού Όλυμπου, στον τομέα των γαλακτοκομικών με την εταιρία ΚΟΡΦΗ ΑΕ, αποφάσισε να δημιουργήσει και ένα μικροζυθοποιείο για την παραγωγή ποιοτικής μπύρας.

Για το εγχείρημα αυτό επέλεξε το μακάβριο σήμα Vambeer και προχώρησε στην παραγωγή δύο τύπων μπύρας: Την δροσιστική Lager και την αρωματική Pils – και οι δύο αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά, σε (μη επιστρεφόμενες) φιάλες 0,5 λιτ και 0,33 λιτ.

 

36) Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου

zithopia.folegandroy

 

 

 

 

 

Η Φολέγανδρος, το πανέμορφο νησί με τις ονειρεμένες, ερημικές (ακόμα) αμμουδιές του και χάρις στην πρωτοβουλία έξη ανθρώπων που αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Μικροζυθοποιία Φολέγανδρου» (μεταξύ τους ο Πέτρος Σταυριανίδης, ιδιοκτήτης του all day bar Ρακεντιά) μας χαρίζει δύο νέες μπύρες: Με το εμπορικό σήμα «Katsika» κυκλοφόρησαν οι μπύρες ΚΑΤΣΙΚΑ PILSNER (Ξανθιά Pilsner, σε φιάλη 0,33 λιτ., 5%alc.) και ΚΑΤΣΙΚΑ PALE ALE (σε φιάλη 0.33lt, 5,4%alc.).

 

37) Πρώτυπη Μικροζυθοποιια Θεσσαλονίκης

zithopia.skipa

 

 

 

 

 

Ξεκινώντας από το 2010, και παρέα φίλων, (Γιώργος Γκουτζιούρης, Άγγελος Κανιατσάκης, Γιώργος Χαριτίδης) άρχισαν να πειραματίζονται στην δημιουργία μιας δικής τους μπύρας. Το εγχείρημα τους απέκτησε την μορφή εταιρίας το 2014 και το 2015 παρουσίασαν στην αγορά την ξανθιά  Sknipa Lady χωρίς πρόσθετα συντηρητικά. Τον Δεκέμβριο του 2016, στο πρόγραμμα της «Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονικής» προστέθηκε η Sknipa Bold (μια saison IPA). Οι μπύρες Sknipa είναι απαστερίωτες και αφιλτράριστες, παράγονται από εκλεκτές Ελληνικές ποικιλίες βύνης και άριστης ποιότητας λυκίσκους.

38) Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης (Solar Beer)

zithopia.trikalon

 

 

 

Ένα ξεχωριστό μικροζυθοποιείο με περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες ξεκίνησε την λειτουργία του την άνοιξη του 2016 στην Ξάνθη. Δημιουργός του ένας νέος άνθρωπος (Ορέστης Στεφάνου) ο οποίος συνδύασε την παραγωγή μπύρας με την χρήση ηλιακής ενέργειας ώστε να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αντίκτυπος για το περιβάλλον.

Σήμερα προσφέρονται τρείς μπύρες από το Ηλιακό Μικροζυθείο Ξάνθης σε φιάλες 0,33 λιτ: η ξανθιά μπύρα ΘΕΡΟΣ Summer Ale – Alc. 4,6% vol., η Γαία Irish Red Ale – Alc. 5% vol. και η Έρεβος Bohemian dunkel – Alc. 4,8& vol.

Για τις μπύρες της Μικροζυθοποιίας χρησιμοποιούνται ελληνικές βύνες που παράγονται με συμβολαιακή καλλιέργεια στην περιοχή της Ξάνθης.

 

39) Τρικάλων Ζύθος

zithopia.trikalon.zithos

 

 

 

Δύο φίλοι από τα Τρίκαλα, ο Γιώργος και ο Άρης, δημιούργησαν το 2016 την εταιρία «Τρικάλων Ζύθος» και εφάρμοσαν μια εξαιρετική συνταγή του Πόλ Εμμανουηλίδη παρουσιάζοντας την μπύρα Ληθένια (Αρωματική IPA) μια χειροποίητη, φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα μικρής παραγωγής βασισμένη σε αγνές και εκλεκτές πρώτες ύλες.

40) Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης

zithopia.samothrakis

 

 

Με σύμμαχο την παράδοση (στο νησί της Σαμοθράκης έλαβε χώρα η πρώτη παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα), ο κάποτε ερασιτέχνης ζυθοποιός Θανάσης Αποστολάκος ασχολήθηκε με την οικιακή ζυθοποίηση από το 1981. Μόλις το 2016 το μεράκι και η αγάπη του ερασιτέχνη ζυθοποιού για την μπύρα μετατράπηκε σε μια οικογενειακή και συλλογική προσπάθεια με την δημιουργία της «Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης». Έτσι γεννήθηκε στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, ο ΦΟΝΙΑΣ (Pale Ale), μια δυναμική και φρέσκια παστεριωμένη μπύρα μικρής παραγωγής που πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο καταρράκτη και χείμαρρο του νησιού, με συνταγή του Θανάση Αποστολάκου.

41) Satyr Brews

zithopia.satyr

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί μια προσπάθεια που ανήκει στην κατηγορία της οικοζυθοποιίας. Πρόκειται για τους Σάτυρους (Νικήφόρος και Παρασκευάς) που επέλεξαν να υιοθετήσουν τον δρόμο της νομαδικής ζυθοποίησης (gypsy brewing). Έτσι έφτιαξαν στον Κάμπο της Χίου την MENACE IPA και στην Noctua την Nyx Dry Stout. Και φυσικά έπεται συνέχεια…

panorama.mpiras.2017.footer

Στο παραπάνω «Πανόραμα Ελληνικής Μπύρας» του έτους 2017 πρέπει να προσθέσουμε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναλειτουργίας της «Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας»  του Αλέξη Κουμάντου, η οποία ιδρύθηκε στον Πειραιά το 2005 (ήδη έχει μετακομίσει στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας) και η οποία παραμένει ενεργό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.

Τα μικροζυθοποιεία που δεν κυκλοφορούν επί του παρόντος τα προϊόντα τους είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιία του Παύλου Εμμανουηλίδη (Craft Microbrewery, 1997),  η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία»  των Διονύση Χατζόπουλου και Μαρίας Αναστασιάδου με έδρα λίγο έξω από την Καλαμάτα που ιδρύθηκε το 2009 (μπύρα ΝΕΔΑ), η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» που λειτούργησε από το 2004 έως το 2013 μέσα στο τεράστιο Δημοτικό κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού της Πάτρας και η Μικροζυθοποιία Ηπείρου που είχε ιδρυθεί από τον Νίκου Τρομπούκη με έδρα την Άρτα.

Συμπέρασμα : Ανακαλύψτε και εσείς τον πλούτο που μας χαρίζει η Ελληνική Ζυθοποιία και σταματήστε επιτέλους να επιλέγετε κάποια από τις εκατοντάδες εισαγόμενες μπύρες από κάθε απίθανο σημείο του πλανήτη μας!

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος παράγονται πλέον εξαιρετικές μπύρες που όχι μόνο πρέπει να τις βάζουμε στο οικογενειακό τραπέζι μέσα στην χώρα μας, αλλά πρέπει να τις βοηθήσουμε –κυρίως οι επαγγελματίες στον τουρισμό- να γνωριστούν με τα 30 εκατομμύρια των επισκεπτών μας, οι οποίοι είναι βέβαιο πως θα τις αναζητήσουν όταν επιστρέψουν στις χώρες τους για να θυμούνται τις υπέροχες διακοπές που πέρασαν στην Ελλάδα! Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το έτος 2016 εξήχθησαν Ελληνικές μπύρες σε 71 χώρες του κόσμου!

Για να βγούμε από την μέγγενη της «οικονομικής κρίσης» και των «υποχρεώσεων προς τους δανειστές» έχουμε ένα απλό, πρακτικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο: «Αγοράζουμε (και πουλάμε) Ελληνικά!».


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading