Ο μύθος της Πορτογαλίας – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο μύθος της Πορτογαλίας

Πορτογαλία,-αναλήθιες

Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι δεν θα πληρώσει τα χρέη του, ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα μειώσει τη φορολογία, απαιτώντας νέα δάνεια από τους εταίρους – ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, τοποθετούμενος εναντίον της Ελλάδας

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η Πορτογαλία τα κατάφερε, πληρώνοντας πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ για να εξοικονομήσει 500 εκ. € τόκους (3,25% επιτόκιο χρεώνει το ταμείο), οι Πορτογάλοι εξοφλούν τα δάνεια τους αντί να ζητιανεύουν όπως οι Έλληνες, χωρίς να διαδηλώνουν εναντίον της Τρόικας κοκ. – διαβάζει κανείς στον ξένο τύπο. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Συνολικά 14 δις € οφείλουν να επιστραφούν στο ΔΝΤ τα επόμενα δυόμιση χρόνια, από τα 26 δις € που του οφείλει η Πορτογαλία – ενώ αποτελούν ένα μέρος του προγράμματος βοηθείας που εγκρίθηκε στη χώρα από την Τρόικα, ύψους 78 δις €. Κανένας όμως δεν αναφέρει πως η Ευρώπη επέτρεψε στην Πορτογαλία την αναβολή της πληρωμής των χρεών της έως το 2023 – όπου θα αρχίσει να εξοφλεί τα δάνεια προς το μηχανισμό στήριξης, με ημερομηνία λήξης το 2045.

Ουσιαστικά λοιπόν, τα δάνεια που πληρώνει στο ΔΝΤ μεταφέρονται στην Ευρώπη, παρά το ότι, με βάση τις δανειακές συμβάσεις, απαιτείται η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πιστωτών – κάτι που χαροποίησε προφανώς το Ταμείο, ενώ αιτιολογεί την έγκριση της Ευρώπης, για να μπορέσει να προηγηθεί. Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, επειδή παρά τη μαζικότητα τους (συμμετείχε το 15% του πληθυσμού) ήταν ειρηνικές, κανένας δεν έδωσε σημασία στις διαμαρτυρίες των Πολιτών, οι οποίοι απαιτούσαν την εκδίωξη της Τρόικας.

Από την άλλη πλευρά, η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας της χώρας, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που επέβαλλε η Τρόικα, ήταν σχεδόν απόλυτη (άρθρο) – γεγονός που επεξηγεί καλύτερα τους επαίνους που απονεμήθηκαν στην κυβέρνηση της, καθώς επίσης την εχθρότητα, με την οποία ο πρωθυπουργός της αντιμετώπισε την Ελλάδα στο σύσκεψη κορυφής.

Είναι σημαντικό για όλους στην ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα, σεβόμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όλοι θα πρέπει να προσφέρουν αυτά που μπορούν, ενώ εμείς κάναμε το καθήκον μας τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι δεν θα πληρώσει τα χρέη του, ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα μειώσει τη φορολογία, απαιτώντας νέα δάνεια από τους εταίρους του“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός, τοποθετούμενος εναντίον της Ελλάδας.

Εν τούτοις, 32 προσωπικότητες από την Πορτογαλία έστειλαν ένα ανοιχτό γράμμα στον πρωθυπουργό, με το οποίο τοποθετούνται εναντίον των δηλώσεων του – απαιτώντας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αντί προσβολές και τιμωρίες. Κατά τους ίδιους, η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι αντιπαραγωγική – ενώ η ανεργία, η συνεχής αύξηση των δημοσίων χρεών, καθώς επίσης ο αποπληθωρισμός, δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια μέσα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός όμως τάθηκε υπέρ της άνευ όρων αποδοχής της πολιτικής λιτότητας από την Ελλάδα ή της αποπομπής της από την Ευρωζώνη – δηλώνοντας την πλήρη υποταγή του στη γερμανίδα καγκελάριο, καθώς επίσης τη δουλικότητα του, την οποία ασφαλώς δεν συμμερίζονται οι συμπατριώτες του.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή συνειδητοποιούν πως το δημόσιο χρέος της χώρας είναι εξαιρετικά επώδυνο, για έναν λαό που έχει υποστεί ήδη τα πάνδεινα – αφού, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, καθώς επίσης την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας φτάσει στο 129,1% του ΑΕΠ (γράφημα).

.

Πορτογαλία, Ελλάδα, χρέος – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους των δύο χωρών.

 .

Όπως φαίνεται δε από το γράφημα, ακολουθεί την ίδια σχεδόν πορεία με το ελληνικό (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά στήλη), το οποίο μειώθηκε μεν μετά το PSI, αυξανόμενο όμως αμέσως μετά, αφού ουσιαστικά η διαγραφή επιβάρυνε σχεδόν ολοκληρωτικά την Ελλάδα – εάν συμπεριλάβει κανείς τα κεφάλαια που χρειάστηκαν (συνεχίζουν να χρειάζονται) για τις τράπεζες.

Ο δήθεν υποδειγματικός μαθητής της Τρόικας λοιπόν έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 230 δις € στο τρίτο τρίμηνο του 2013, τα οποία αντιστοιχούν ουσιαστικά στο 131,4% του ΑΕΠ – παρά το ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αύξησε τεχνητά το ΑΕΠ της Πορτογαλίας, όπως επίσης της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, συμπεριλαμβάνοντας τον τζίρο των παράνομων δραστηριοτήτων (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο και πορνεία). Με ρυθμό ανάπτυξης δε 0,7% το 2014, δεν μειώνονται σε καμία περίπτωση τα χρέη – ενώ σύντομα η χώρα θα ξεπεράσει την Ιταλία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading