Η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη

Φοροδιαφυγή-στην-Ευρώπη

Η Γερμανία, κατέχοντας την όγδοη θέση στο «Top 10» των φορολογικών παραδείσων και «ξεπλένοντας» 50 δις € ετησίως, θεωρείται ως ένας από τους μεγάλους παίκτες παγκοσμίως – ενώ διευκολύνει την απόκρυψη των παράνομων χρημάτων

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
*Αρχείο – συλλογή διαχρονικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων

.

“Η παράνομη αποφυγή φόρων ονομάζεται επίσημα φοροδιαφυγή, ενώ η νόμιμη αποκαλείται ωραιοποιημένα «φοροαποφυγή». Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους είναι ουσιαστικά το ότι, η μεν πρώτη χρησιμοποιείται από αδαείς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνιστώντας ποινικό αδίκημα, ενώ η δεύτερη από τις μεγάλες επιχειρήσεις – οι οποίες διαθέτουν ειδικό τμήμα «στρατηγικού σχεδιασμού αποφυγής φόρων», εκμεταλλευόμενες συστηματικά όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν εξασφαλισθεί από τις πολυεθνικές, σε διάφορες χώρες.

Τα ποσά της παράνομης αποφυγής φόρων, της φοροδιαφυγής δηλαδή, είναι ασύγκριτα χαμηλότερα, σε σχέση με αυτά της νόμιμης – αν και οι Πολίτες ενημερώνονται μόνο για την πρώτη, συνήθως όταν αποφασίζονται νέα μέτρα λιτότητας ή φορολόγησης τους, επειδή με τη βοήθεια της χειραγωγούνται από την Πολιτική, αποδίδοντας τις ευθύνες των δημοσίων χρεών ο ένας στον άλλο. Είναι άλλωστε πολύ εύκολο να τους χειριστεί κανείς, όταν θεωρούν τους εαυτούς τους θήτες, ενώ είναι ανόητα θύματα”.

.

Άρθρο

Προφανώς τα κράτη υπερβάλλουν με τους φόρους, τους οποίους επιβάλλουν στους Πολίτες, μεταξύ άλλων για να εξισορροπήσουν τις απώλειες εσόδων από τις πολυεθνικές, καθώς επίσης για να συντηρήσουν «κυβερνητικούς μηχανισμούς» που γίνονται συνεχώς ακριβότεροι.

Ειδικά στην Ευρώπη όπου, εκτός από τις εθνικές κυβερνήσεις, έχει δημιουργηθεί μία ακόμη: η πανάκριβη ΕΕ, η οποία αμείβει πλουσιοπάροχα τα στελέχη και το υπόλοιπο προσωπικό της, με μία γραφειοκρατία που συνεχώς διογκώνεται (άρθρο για τις αμοιβές των Ευρωκρατών).

Χώρες δε όπως η Ελλάδα, η οποία υποφέρει τα πάνδεινα από τους δανειστές της, με μία κυβέρνηση που αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά, υποχρεώνονται να αυξάνουν συνεχώς τους φορολογικούς συντελεστές τους – όταν τόσο τα γειτονικά της κράτη, όσο και πολλοί εκ των εταίρων της μειώνουν τους φόρους, ασκώντας παράλληλα μία πολιτική που επιτρέπει τη νόμιμη φοροδιαφυγή στα πολυεθνικά μεγαθήρια.

Έχοντας ήδη αναφερθεί στο Λουξεμβούργο (άρθρο), στη βασίλισσα της φοροδιαφυγής, της νόμιμης βέβαια, στην Ολλανδία δηλαδή, καθώς επίσης στο «σύστημα ΙΚΕΑ» (άρθρο), υπενθυμίζουμε την υπόθεση της Amazon – η οποία, παρά το ότι είχε έσοδα 4 δις € το προηγούμενο έτος στη Μ. Βρετανία, δεν πλήρωσε σχεδόν τίποτα.

Ο μεγαλύτερος διαδικτυακός όμιλος του πλανήτη δήλωσε το υποκατάστημα του εκεί σαν μία απλή αποθήκη διανομής, μεταφέροντας τα κέρδη του στην επίσημη έδρα του, στο Λουξεμβούργο – εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του παρέχει το μικρό δουκάτο, όσον αφορά την αποφυγή των φόρων, παρά το ότι η Μ. Βρετανία μείωσε το συντελεστή στο 22%, από 26% προηγουμένως.

Το Λουξεμβούργο ευρίσκεται στην τρίτη θέση, μεταξύ των φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Tax Justice Network» – η οποία υπολογίζει πως αποθηκεύεται εκεί το 13% των χρημάτων, τα οποία αφορούν την παγκόσμια νόμιμη φοροδιαφυγή. Στην πρώτη θέση ευρίσκονται τα νησιά Cayman, τα οποία είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, στην Καραϊβική – ενώ η Κύπρος θεωρείται μέρος του παιχνιδιού, αν και της έχουν «κοπεί τα φτερά της», μετά τη δολοφονία της από τη Γερμανία (άρθρο).

Σοβαροί φορολογικοί ανταγωνιστές των παραπάνω χωρών είναι επίσης η Μάλτα, η Ανδόρα και το Μονακό – ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς την Ιρλανδία, στην οποία έχει επιτραπεί η διατήρηση του συντελεστή στο 12,5% παρά το ότι είναι το περισσότερο υπερχρεωμένο κράτος του πλανήτη (άρθρο).

Η Ολλανδία είναι ενδιαφέρουσα κυρίως για τις δυνατότητες που προσφέρει σε εταιρείες διαχείρισης (Holding) – ενώ το Βέλγιο, η πρωτεύουσα της ΕΕ, για την επιβάρυνση των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων με ένα θεωρητικό επιτόκιο, το οποίο μειώνει ανάλογα τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η περίοπτη πρώτη θέση της Ολλανδίας (Pays-Bas), όσον αφορά την έδρα των 50 μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών ομίλων (στο κάτω μέρος του γραφήματος), σε φορολογικούς παραδείσους – ενώ ακολουθείται στη δεύτερη θέση από το αμερικανικό Delaware, με επόμενες χώρες το Λουξεμβούργο, τα νησιά Cayman, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία.

 .

 Φορολογικοί-παράδεισοι---ο-αριθμός-των-φορογικών-εδρών-των-ξένων-πολυεθνικών

Φορολογικοί παράδεισοι – ο αριθμός των φορολογικών εδρών των γαλλικών τραπεζών στους διάφορους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.

 .

Σύμφωνα τώρα με τον φορολογικό επίτροπο της Κομισιόν, οι απώλειες φόρων στα 27 κράτη της ΕΕ υπολογίζονται συνολικά στο 1 τρις € ετησίως – γεγονός που γίνεται πλέον προβληματικό και ήλθε στην επιφάνεια, λόγω της κρίσης χρέους. Έχει δε τεθεί στο στόχαστρο ο πρόεδρος της Κομισιόν – όσον αφορά τις προηγούμενες δραστηριότητες του στη χώρα του, κυρίως από τη Γερμανία.

Κατά την άποψη μας βέβαια, η αιτία είναι η τοποθέτηση του, όσον αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 300 δις € για τη στήριξη των χωρών του Νότου – καθώς επίσης η πρόταση του για την υιοθέτηση ευρωομολόγων. Κανένας δεν πιστεύει πάντως πως οι επιθέσεις εναντίον του κ. Juncker οφείλονται στο θέμα που έχει προκύψει, με τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών – γνωρίζοντας πως δεν ήταν επιθυμητός από τη Γερμανία, η οποία είναι επί πλέον αντίθετη σε προγράμματα στήριξης, ειδικά δε στα ευρωομόλογα.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading