Η πτώση της Φινλανδίας – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η πτώση της Φινλανδίας

Φινλανδία

Η εποχή της ξηρασίας θα διαρκέσει πάρα πολύ, καταστρέφοντας ακόμα και τα πιο γόνιμα χωράφια – ενώ οι πραγματικές λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν ή/και να εφαρμοσθούν ούτε σε τοπικό, ούτε σε εθνικό επίπεδο, αλλά μόνο σε παγκόσμιο

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

 .

Η Φινλανδία είναι ελάχιστα μικρότερη από τη Γερμανία, αλλά έχει δεκαπέντε φορές λιγότερο πληθυσμό – μόλις 5,4 εκ. κατοίκους, λιγότερους από τους μισούς Έλληνες. Η πλειοψηφία κατοικεί στη νότια πλευρά της χώρας (62,6 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, έναντι 1,9 στα βόρεια, στη Λαπωνία), καθώς επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι.

Ο εθνικός ύμνος της χώρας είναι από πολλές πλευρές «κατατετμημένος» – αφού η Εσθονία χρησιμοποιεί την ίδια μελωδία, στο δικό της ύμνο, ενώ τραγουδιέται σε δύο γλώσσες: στα φιλανδικά και στα σουηδικά. Η αυτόνομη επαρχία «Aland» έχει το δικό της εθνικό ύμνο. 

Λόγω της σουηδικής μειονότητας, σε όλες τις κοινότητες, στις οποίες μένουν άνθρωποι που μιλούν φιλανδικά και σουηδικά, τα σχολικά μαθήματα διδάσκονται και στις δύο γλώσσες – ενώ η υποχρεωτική φοίτηση στα σχολεία είναι έως την ηλικία των 16 ετών (εννέα τάξεις).

Στον τομέα των τροφίμων και ποτών  μοιράζονται την αγορά τρεις όμιλοι: ο «S-Markt», ο «K-Markt» και ο «Suomen Laehikauppa» οι οποίοι ελέγχουν το 90%. Το μερίδιο αγοράς της γερμανικής Lidl στα τέλη του 2012 ήταν μόλις 7% – ενώ δεν υπάρχουν αλυσίδες ή άλλοι ξένοι όμιλοι, λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας. 

Η βασική «βιομηχανία» της χώρας ήταν ανέκαθεν η ξυλεία και η παραγωγή χάρτου – όπου τη δεκαετία του 1970 ξεπερνούσε το 50% των εξαγωγών. Αργότερα ιδρύθηκε η Nokia, καθώς επίσης άλλες ανάλογες εταιρείες, οπότε η Φινλανδία μετατράπηκε από μία γεωργική χώρα, σε μία κοινωνία παροχής υπηρεσιών. Εν τούτοις, ακόμη και σήμερα, η σημαντικότερη πρώτη ύλη της Φιλανδίας είναι τα δάση της – η ξυλεία.

Τα μηχανήματα τώρα έχουν εξελιχθεί στα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας (8,4 δις € το 2010), με μερίδιο της τάξης του 16% – ακολουθούμενα από χαρτικά και χαρτόνια (14% ή 7,3 δις € το 2010).

Περαιτέρω, τα οινοπνευματώδη ποτά είναι σχετικά ακριβά στη Φινλανδία, παρά το ότι η φορολογία τους μειώθηκε κατά 33% το 2004. Εκτός αυτού, η πώληση τους είναι αυστηρά ελεγχόμενη – αφού ποτά με περισσότερο οινόπνευμα από 4,7% επιτρέπεται να πωλούνται μόνο από το κρατικό μονοπώλιο (Alkoshops).

Για να παραγγείλει τώρα κανείς μία μπύρα σε ένα μπαρ, πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 18, με την τιμή της να κυμαίνεται γύρω στα 5 €. Εν τούτοις, ο αλκοολισμός είναι η πλέον συχνή αιτία θανάτου στη Φινλανδία, μεταξύ των Πολιτών που ευρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία.

Ολοκληρώνοντας τη μικρή εισαγωγή μας, οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς επίσης οι κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ, έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη Φινλανδία – φέρνοντας στην επιφάνεια τα οικονομικά της προβλήματα.

Ειδικά όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η επίδραση τους στη Φινλανδία θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν σε οποιασδήποτε άλλη χώρα – ενώ οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, το μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία είναι 1.300 χιλιόμετρα“.

.

Άρθρο

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σημαντικά (γράφημα), ενώ οι προβλέψεις σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης για το 2014 είναι μηδενικές – γεγονός που τοποθετεί τη Φινλανδία στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης, μαζί με την Κύπρο. Η S&P μείωσε στις αρχές του έτους την πιστοληπτική της αξιολόγηση – διακρίνοντας πολύ μεγάλα προβλήματα στην Οικονομία της.

 .

Η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερικής)

Η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερικής)

 .

Από την άλλη πλευρά, το δημόσιο χρέος της σχεδόν διπλασιάσθηκε μετά το 2008 – από τα 54 δις € στα 94 δις €. Αν και είναι ακόμη πολύ χαμηλό σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας (γράφημα), είναι αρκετά ανησυχητική η εξέλιξη του, η «δυναμική» του καλύτερα – πόσο μάλλον όταν η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας σύντομα το 10% (από τον Ιούνιο του 2013, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,4% στα 9,2% από 7,8%).

 .

Δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ)

Δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ)

 .

Όπως αναφέραμε όμως στην εισαγωγή, το μεγάλο πρόβλημα της Φινλανδίας είναι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καθώς επίσης οι σχέσεις της ΕΕ μαζί της, τόσο από οικονομικής, όσο και από στρατιωτικής πλευράς – πόσο μάλλον εάν θα έπρεπε να αυξήσει τις δαπάνες πολεμικού εξοπλισμού, εις βάρος του προϋπολογισμού της.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading