Εικόνες από τον πλανήτη – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες από τον πλανήτη

Παγκόσμια οικονομία - Analyst.gr

Οι χρηματοπιστωτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι πρόκλησης ενός παγκοσμίου κραχ είναι σήμερα μεγαλύτεροι από κάθε άλλη εποχή στην ιστορία – όπως επίσης, παραδόξως, η ακατανόητη υποτίμηση του ρίσκου από τα κράτη και τους επενδυτές

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στο Caa1 από την Moody’s μόνο σαν ένα κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί επειδή, όπως έχει γραφτεί (Ο πυρήνας της ελληνικής κρίσης), το πρόβλημα έχει μεταφερθεί και στον ιδιωτικό τομέα, οπότε είναι πια σχεδόν αδύνατο να λυθεί.

Η θετικότερη αξιολόγηση βέβαια μπορεί να αποσκοπεί στη μελλοντική κλιμάκωση των πιέσεων για την ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων, με την έννοια πως η χώρα θα απειλείται με μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας, εάν δεν συνεχίσει να ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.

Ίσως όμως να είναι απλά μία κίνηση καλής θέλησης από τη «μητέρα της Δύσης», από τις Η.Π.Α., η οποία να συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων της με τους δορυφόρους της που καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Η ύφεση βέβαια που θα προκληθεί δεν αιτιολογεί αναβαθμίσεις καμίας χώρας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι ορισμένες τράπεζες με μεγάλη έκθεση στη Ρωσία (γράφημα).

 .

Η έκθεση ορισμένων τραπεζών στη Ρωσία

Η έκθεση ορισμένων τραπεζών στη Ρωσία – η εικόνα παρουσιάζει την έκθεση ορισμένων τραπεζών στη Ρωσία, ενώ το μέγεθος της εκάστοτε σημαίας είναι αντίστοιχο του μεγέθους της έκθεσης.

 .

Οι κυρώσεις πάντως που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη στον Putin, οδηγούν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αγκαλιά της Ρωσίας, βαθαίνοντας παράλληλα το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των βιομηχανικών και των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Ο εμπορικός πόλεμος στην προκειμένη περίπτωση θα ενταθεί, ενώ θα πάρει νέες διαστάσεις.

Αυτό συμπεραίνεται τουλάχιστον από την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων εκ μέρους των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι μεταθέτουν τις συναλλαγές τους στον τομέα των πιστωτικών καρτών, από τις Visa και Master Card, στην κινεζική Union Pay. Ο μεγάλος ωφελημένος εδώ είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Στην άλλη πλευρά τώρα του πλανήτη, στη Λατινική Αμερική, η αναγνώριση της χρεοκοπίας της Αργεντινής από την ISDA (International Swaps and Derivatives Association), ενεργοποιεί τα CDS, με τα οποία έχουν ασφαλιστεί τα ομόλογα της χώρας.

Εν τούτοις, πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds), μεταξύ των οποίων και αυτό του G. Soros, αγοράζουν μερίδια σε ορισμένες εταιρείες της Αργεντινής, κυρίως στους κλάδους της ενέργειας, στις τηλεπικοινωνίες και στις τράπεζες. Η αιτία είναι η κατάρρευση των τιμών των μετοχών τους, σε συνδυασμό με τις ελπίδες να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα της χρεοκοπίας.

Κατά την άποψη μου βέβαια, με την επιφύλαξη τυχόν παροχής βοήθειας προς τη χώρα από τη Ρωσία, ενδεχομένως από κοινού με τις υπόλοιπες BRICS, υποτιμάται σημαντικά το ρίσκο στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Εάν δηλαδή χρεοκοπήσει πραγματικά η Αργεντινή, γεγονός που θα φανεί καθαρότερα την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα μείνουν αλώβητες ορισμένες άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως συνέβη και στο παρελθόν (γράφημα).

 .

Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Αμερικής (και του κατώτερου μέρους της Β. Αμερικής)

Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Λατινικής Αμερικής, που πέρασαν από παρόμοιες καταστάσεις με αυτές της Αργεντινής σήμερα – οι αλυσιδωτές αντιδράσεις.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Οι μεγαλύτεροι πάντως κίνδυνοι εστιάζονται στη Βραζιλία η οποία, ναι μεν δεν χρεοκόπησε μετά την πτώχευση της Αργεντινής, αλλά οδηγήθηκε στα δίχτυα του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί, όσο ίσως καμία άλλη χώρα στον πλανήτη.

Με δεδομένες δε τις στενές σχέσεις της με την Πορτογαλία, στην οποία μαίνεται η τραπεζική κρίση (με την απόσυρση των μετοχών της «Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος» την Παρασκευή το βράδυ από το χρηματιστήριο, μετά από συνολική πτώση της τάξης του -50%), η κατάσταση της είναι εξαιρετικά επισφαλής.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading