Εξελίξεις στον ενεργειακό πόλεμο – Σελίδα 3 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Εξελίξεις στον ενεργειακό πόλεμο

Ενώ λοιπόν η Gazprom, με τη συνδρομή του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, προσπαθεί να ελέγξει περαιτέρω την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, με τη βοήθεια του αγωγού North Stream, οι συνέταιροι της, οι τρεις γερμανικές ενεργειακές εταιρείες δηλαδή, αποσύρονται – σχεδιάζοντας πιθανότατα νέες συνεργασίες με παραγωγούς από τη Δύση, καθώς επίσης από τη Μέση Ανατολή.

Προφανώς υπολογίζουν πως θα βοηθηθούν τόσο από την κυβέρνηση της χώρας τους, όσο και από τις Η.Π.Α. – οι οποίες, με τον τρόπο αυτό θα κατάφερναν αφενός μεν να απομονώσουν, καθώς επίσης να αποδυναμώσουν οικονομικά και πολιτικά τη Ρωσία, αφετέρου να αυξήσουν τη δική τους πολιτική επιρροή στην ήπειρο μας, παράλληλα με τις εξαγωγές και την ανάπτυξη της οικονομίας τους.

.

Επίλογος

Αυτό που οφείλει να απασχολεί τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Γερμανών, είναι το δικό τους συμφέρον, καθώς επίσης το μέλλον τους – το οποίο δεν είναι ίσως συνώνυμο με την περαιτέρω διατήρηση τους ως αμερικανική αποικία, με δυσμενέστερες συνθήκες σχετικά με το παρελθόν (συμφωνίες TTIP, TISA κλπ.).

Ανάλογους προβληματισμούς οφείλει να έχει και η Ελλάδα – ενδεχομένως κατά πολύ μεγαλύτερους, αφού η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος της θα προσελκύσει τους συνήθεις «διεθνείς τυχοδιώκτες», όπως έχει τεκμηριωθεί πολλές φορές στο παρελθόν (Χιλή, Βραζιλία κλπ.). Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που συνδέουν τη σκόπιμη «κατάληψη» της από το ΔΝΤ, με τον υπόγειο πλούτο της – επίσης με τη γεωπολιτική της θέση, στα πλαίσια του ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται.

Φυσικά πρόκειται για απλές υποθέσεις – οι οποίες όμως έχουν κάποιες ρεαλιστικές βάσεις, όσο υπερβολικές και αν φαίνονται σήμερα, λόγω έλλειψης ίσως επαρκών πληροφοριών.

.

Υστερόγραφο: Οι κρίσεις στο Ισραήλ (Γάζα), καθώς επίσης στο Ιράκ (άρθρο), έχουν προφανώς τη δική τους σημασία – το δικό τους ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν η ISIS ελέγχει ήδη το 35% της Συρίας, τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της, καθώς επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ιράκ (γράφημα).

.

Ιράκ,-Συρία-–-οι-περιοχές-και-οι-πόλις-υπό-κατοχή-της-οργάνωσης-ISIS,-οι-αγωγοί-πετρελαίου

Ιράκ, Συρία – οι περιοχές και οι πόλεις υπό κατοχή της οργάνωσης ISIS/επαναστάτες (κόκκινα τετράγωνα είναι οι πόλεις, κόκκινο έδαφος η περιοχή), οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου (πράσινες μικρές περιοχές και πορτοκαλί, αντίστοιχα) και οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου (πράσινες και πορτοκαλί γραμμές, αντίστοιχα).

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Η ευαισθησία πάντως των Η.Π.Α. στο θέμα της κατεχόμενης Κύπρου δεν είναι ανάλογη με αυτήν στην Ουκρανία – ενώ το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την Ελλάδα (άρθρο), οφείλει μάλλον να μας προβληματίσει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως κατακριτέα η «ναζιστική στάση» του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους  –  στους οποίους οι Ισραηλινοί συμπεριφέρονται, όπως είπε ο πρώην αμερικανός πρόεδρος κ. Κάρτερ (πηγή), με τρόπους που θυμίζουν το «Απαρτχάιντ» στη Νότια Αφρική.

Λόγω της Γάζας τώρα, προκλήθηκαν αντισημιτικά επεισόδια στο Βερολίνο, ενώ μεσολάβησε η ομιλία ενός ιμάμη, η οποία ήταν γεμάτη μίσος για το Ισραήλ (video) – γεγονός που πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά τους Πολίτες του νεοϊδρυθέντος σχετικά κράτους της Μέσης Ανατολής.

Ολοκληρώνοντας, μία από τις πλέον παράδοξες, αστείες σχετικά εξελίξεις των κυρώσεων που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. σε ρωσικές εταιρείες, όπως στον πετρελαϊκό όμιλο Rosneft, στην Gazprombank, καθώς επίσης στην Kalaschnikow (μαύρη λίστα, απαγόρευση εισαγωγών), είναι το ξεπούλημα των αυτόματων όπλων της πλέον επιτυχημένης στον τομέα της εταιρείας παγκοσμίως – με τους αμερικανούς να αγοράζουν όσο περισσότερα όπλα της (ΑΚ-47) μπορούν, πριν ακόμη εξαντληθούν (πηγή).

Όπως έγραψαν δε οι International Business Times, “Τα προϊόντα της  Kalaschnikow έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στις Η.Π.Α. – οπότε οι κυρώσεις εναντίον της Kalaschnikow είναι παράλληλα εναντίον των συμφερόντων των αμερικανών καταναλωτών“! (πηγή).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading