Νομισματικές αναταράξεις στην Ινδία – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Νομισματικές αναταράξεις στην Ινδία

Η Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2013 ήταν, για την ινδική ρουπία, η χειρότερη ημέρα των τελευταίων δύο δεκαετιών – αφού υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 4% απέναντι στο δολάριο, φτάνοντας ενδιάμεσα στο 1:68,75 (παρά τις προσπάθειες στήριξης της από την κεντρική τράπεζα).

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι πραγματικά εξωπραγματικός ο ρυθμός υποτίμησης της ρουπίας – ενώ αναφέρουν ότι, δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ και πουθενά ένα ανάλογο φαινόμενο.

Εν τούτοις, δεν είναι μόνο η ρουπία προβληματική για την κυβέρνηση. Επειδή η Ινδία είναι μία χώρα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, ο συνδυασμός της υποτίμησης του νομίσματος με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου (λόγω των ανησυχιών για τα αποτελέσματα του σχεδιαζόμενου από τις Η.Π.Α. πολέμου), λειτουργεί καταστροφικά για την σημαντικά ελλειμματική οικονομία της.

Κλείνοντας, όπως είναι γνωστό, η Ινδία έχει κηρύξει τον πόλεμο στη φτώχεια, η οποία μαστίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού της – ανακοινώνοντας πρόσφατα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης 820 εκ. ανθρώπων, κόστους περί τα 16 δις €.

Κάτω από τις προϋποθέσεις όμως που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό (αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ραγδαία υποτίμηση της ρουπίας), η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατον, να επιτευχθεί.

Οι αγορές φυσικά αδιαφορούν για την τύχη όλων αυτών των ανθρώπων, συνεχίζοντας να αποχωρούν μαζικά τόσο από το νόμισμα, όσο και από το χρηματιστήριο της χώρας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading